Hufvudstadsbladet

Vardagen kommer att sluta i en vägg

- JENINA NYSTRöM Helsingfor­s

SKOLA Jag förstår inte hur lärarna kan ge så mycket uppgifter och samtidigt tro att man har tid med annat i sitt liv än skola. I dag skall jag hälsa på min farmor och gå på dans, så jag har nu en och en halv timme tid att göra läxor. Det jag borde hinna med på den tiden är att läsa och räkna igenom ett kapitel matematik, göra två sidor engelskupp­gifter, göra minst fem fysikuppgi­fter, skriva på mitt arbete om vattenkraf­tverk, öva till filosofifö­rhöret som jag har i morgon och jobba med mitt engelska föredrag. Jag är ingen supermänni­ska, jag hinner inte göra det här på en och en halv timme.

Så här känns varje dag, man har massor av läxor och för lite tid att göra dem. Innebär det här att jag måste sluta hälsa på min farmor och sluta gå till mina danslektio­ner? Jag kan inte välja bort skolarbete­na heller då jag inte vill sänka mina betyg. Är det meningen att en gymnasieel­ev konstant skall känna sig stressad och ångestfyll­d över skolan? Är det meningen att en gymnasieel­ev måste prioritera så mycket av sin tid åt skolarbete­n att man inte ens hinner se på en serie eller läsa en bok?

Jag känner hur min stresssiga vardag hela tiden tär på mig, och jag vet inte vad jag skall göra för att få den lättare. Jag har redan slutat många av mina hobbyer och gett mer tid för läxor, men det hjälper inte. Hur skall en 16-åring orka gå i skola 6–8 timmar per dag, och sedan vara tvungen att sätta minst tre timmar per dag på att göra läxor, och troligen till och med mer. Jag har räknat ut att jag varje dag skulle behöva i genomsnitt fyra och en halv timme för att bara göra skolarbete.

Jag orkar inte med det, det är för tungt att vara tvungen jobba så hårt hela tiden utan att ha tid att koppla av hjärnan med till exempel en hobby som man tycker om. Jag frågade hur mina vänner och andra som går gymnasiet just nu kände för skolarbete, nästan alla i min omkrets svarade att de känner att de har väldigt mycket skolarbete och är stressade. Det är inte hälsosamt att en ungdom stressar så mycket som vi gör, vi borde få njuta lite mer av livet just nu och inte känna att skola är allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland