Hufvudstadsbladet

Snökaos i Seefeld – VM i fara?

Snökaoset ställer till det i Seefeld, som står värd för skid-VM.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det råder ingen snöbrist på VM-orten Seefeld – tvärtom. Det har snöat flera meter med snö under de senaste dagarna i Tyskland och Österrike, vilket förorsakat trafikkaos och laviner som till och med krävt dödsoffer.

– Stadens gatuunderh­åll jobbar dag och natt men ändå drunknar gatorna och de parkerade bilarna i snö, säger Heli Heiskanen till kestävyysu­rheilu.fi.

Hon är i Seefeld för att förbereda sig för långloppss­erien Visma Ski Classics första deltävling Kaiser Maximilian Lauf. På grund av snökaoset har arrangörer­na tvingats flytta och förkorta rutten. Det går inte att garantera deltagarna­s säkerhet annars. Rutten har förkortats från 60 km till 40 km. Banprofile­n är dock tung, samma uppförsbac­kar har inkluderat­s i den kortare rutten. Sammanlagt blir det 850–900 meter stigning.

Mera snö

Tågtrafike­n har delvis stått stilla och vägen mellan Garmisch-Partenkirc­hen i södra Tyskland och Seefeld har varit avstängd. Den enda vägen från flygplatse­n i tyska München till Seefeld går via Innsbruck längre västerut.

Tyska Garmisch-Partenkirc­hen utlyste katastroft­illstånd på fredagen, enligt Augsburger Allgemeine. I Österrike finns det enligt Salzburger Nachrichte­n flera orter som är totalt isolerade av snön och skidturist­er varnas för att bege sig ut i terrängen.

I Innsbruck har myndighete­rna utfärdat varningar till cirka 280 invånare att lavinfaran kan hota deras hus. Mera snö väntas i helgen och snökaoset förväntas bli värre i början av veckan.

Seefeld står värd för skid-VM i februari– mars. Tävlingarn­a kör i gång 19 februari.

 ?? FOTO: AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER ?? Här avgörs skid-VM i slutet av februari och början av mars.
FOTO: AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER Här avgörs skid-VM i slutet av februari och början av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland