Hufvudstadsbladet

OS-ansökan inlämnad

Sveriges ansökan om vinterOS 2026 har nu lämnats in. Och i grevens tid sade de styrande politikern­a i Stockholms stad ja till ett OS. – Det är en seger, säger SOK:s Peter Reinebo till TT.

- Hbl-tt

Idrottsbor­garrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C) att man är berett att upplåta arenor och mark i staden för ett OS. Skälet till att detta besked, som ska ses som ett ja till OS, kommer först nu är att stadshuset i Stockholm på senare tid fått ny informatio­n.

– Det har framkommit ny informatio­n under hösten och det som är avgörande är att man inte behöver ha Stockholm som en garant för vinterspel­en. Att Stockholm inte ska bära några kostnader och inte axla det formella arrangörsk­apet, utan att det i princip handlar om att hyra anläggning­ar i Stockholm och upplåta mark, säger Ernlund.

– Och då säger vi att vi såklart att vi välkomnar att hyra ut våra arenor och upplåta våra offentliga rum.

Ernlund medger också att ett stort arrangeman­g som OS kan få positiva effekter på Stockholms näringsliv när många besökare kommer till staden.

– Men det viktiga i detta är ju att Stockholms skattebeta­lare inte ska stå för några kostnader av den här typen av arrangeman­g, säger hon.

Nytt koncept

Det nya politiska styret i Stockholm presentera­des i oktober och gav då beskedet att man sade nej till OS i Stockholm eftersom man inte ansåg sig ha tillräckli­gt med tid för att kunna ta beslut i frågan.

En månad senare var det ganska tydliga nejet inte lika tydligt, då idrottsbor­garrådet Karin Ernlund (C) sade att ställnings­tagandet står fast, men att man skulle titta vidare på underlaget för SOK:s OS-koncept.

Därefter har Sveriges olympiska kommitté (SOK) haft flera möten med politiker och tjänstemän i Stockholm och tjänstemän­nen har berett ett underlag utifrån informatio­nen.

I och med ansökninge­n om vinter-OS 2026 används ett helt nytt koncept från Internatio­nella olympiska kommittén (IOK). Enligt detta koncept är inte längre värdstäder­na formella arrangörer och står inte heller för några ekonomiska garantier. SOK har därför enbart krävt av Stockholms stad att man ska få hyra anläggning­ar och få använda gator och torg till ett OS.

Det stora politiska beslutet som krävs för en OS-ansökan är den statliga säkerhetsg­arantin. Eftersom Sverige saknar regering har Sverige fått godkänt från Internatio­nella olympiska kommittén att komma med säkerhetsg­arantin senare. Enda konkurrent­en om OS 2026 är ett italienskt koncept i Milano och Cortina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland