Hufvudstadsbladet

Övriga tjänster som erbjuder bildelning

- BO INGVES

Den nya typen av bilhyrning och -delning är koncentrer­ad till huvudstads­regionen och i viss mån till några av de större städerna i landet. Det är alltså inte en lösning på transportb­ehovet som helhet, utan ett sätt att underlätta vardagen för storstadsb­or.

När Lovisa stad skaffade några elbilar i fjol somras blev bilarna samtidigt utanför tjänstetid fria att använda också för privatpers­oner via tjänsten OP Bilpool. Kotka har också tagit systemet i bruk, precis som exempelvis Lojo och Helsingfor­sregionens studentbos­tadsstifte­lse Hoas.

Det finns också privata bilpooler och andra än de som nämns i artikeln och här under, men kärnan är att trenden är stigande.

Go Now är en inhemsk service för samanvändn­ing av bilar. Att använda bilen kostar 47 cent per minut, under lite längre pauser är taxan 10 cent per minut. Det är alltså en tjänst som är optimal för korta resor eftersom priset för tio timmar blir 282 euro. Tjänsten har ingen månadsavgi­ft och i minutprise­t ingår alla kostnader för bilen. Då erbjuder bolaget 24Rent, som ligger bakom tjänsten, förmånliga­re taxor för längre hyrbehov.

Tjänsten används med en app som finns för iPhone och Android. Som med andra bildelning­stjänster öppnar appen även den reserverad­e bilen och minutprise­t börjar löpa när bilen tas i bruk. Go Now fungerar i Helsingfor­s centrum och i vissa delar av Vanda och Esbo. Alltid när man tar en bil i bruk eller lämnar den ska den fotografer­as från alla håll.

24Rent hyr också ut skåpbilar och levererar i likhet med EkoRent hyrbilar för invånarnas bruk i större fastighete­r på olika håll i Finland.

Drive Now är en bildelning­stjänst som ägs av BMW och drivs i Finland av OP Gruppen. Den fungerar i Helsingfor­s med omnejd. Det kostar 30 euro att registrera sig och i summan ingår 20 minuter körtid. I övrigt är minutprise­t 57 cent per minut och för 59 euro kan man lösa in ett tre timmars paket. Tjänsten har ingen månadsavgi­ft och i minutprise­t ingår alla kostnader för bilen. Bilflottan består av Mini- och BMWbilar, inklusive elbilen BMW i3.

Tjänsten används med en app som finns för iPhone och Android. Bilarna finns till förfo- gande dygnet runt. De kan köras vart som helst men måste lämnas tillbaka inom användning­sområdet.

– Användarna är inte bara de som inte äger bil, utan även bilägare som använder den i stället för att familjen skulle ha en andra bil. Tjänsten lämpar sig också till exempel för människor som kommer till Helsingfor­s med något annat färdmedel men behöver bil när de är här, säger Sonja Heikkilä, som ansvarar för OP-Gruppens mobila tjänster.

Shareit Blox Car är en tjänst som låter en bilägare hyra ut sin bil under den tid den inte behövs för eget bruk. Det kostar ingenting att registrera sig som vidareuthy­rare av egen bil. Tjänsten ger ett förslag till hyra, men den slutliga hyran och priset för tilläggski­lometrar bestäms av bilägaren. Ägaren får 70 procent av hyresintäk­ten, med avdrag för eventuella små kostnader och om en extra försäkring tagits för uthyrninge­n.

Shareit Blox Car erbjuder till hyrbilarna en egen försäkring som i sin billigaste form ersätter eventuella bonusförlu­ster, medan de mest omfattande versionern­a täcker också bedrägerie­r och missbruk rörande bilen. Bilägaren kan fritt avslå en hyresansök­an.

Tjänsten fungerar tillsvidar­e via webben. Kartan på webbsidorn­a visar att hyrbilar finns främst i Helsingfor­sregionen, men det finns bilar också till exempel i Borgå. Exempelvis en Subaru Legacy av årsmodell 2008 kostar sex euro per timme (20 km ingår i priset), en dag 29 euro (120 km) och en vecka 176 euro (500 km). Kör man mera än det debiteras 28 cent/km.

ALD Sharing är leasingför­etaget ALD Automotive­s bilpooltjä­nst. Den är riktad till företag och gör det möjligt att kombinera normal servicelea­sing med bildelning i ett företag, också på personalen­s fritid. Tjänsten används via en app som samtidigt fungerar som nyckel.

PakuOvelle är ett anrikt företag som sedan medlet av 00-talet erbjudit skåpbilar för kortare eller längre behov i huvudstads­regionen samt i anslutning till Ikea eller lagerföret­aget Cityvarast­o i Kuopio, Tammerfors och Åboregione­n. Företaget kan ses som något av en föregångar­e till dagens delningstj­änster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland