Hufvudstadsbladet

Aircross är en annorlunda bil

Citroën har förnyat sin profil radikalt de senaste åren och C5 Aircross är det senaste tillskotte­t i det stegvis allt tuffare modellurva­let. Bilen lanseras ganska snart i Finland och blir ett fräscht tillskott på marknaden för medelstora suvar, även om de

- BO INGVES feature@hbl.fi

Provkörnin­gen gick på vägar av verkligt varierande klass i Marocko, där PSA-koncernen har fabriker för både Citroën och Peugeot. Första provkörnin­gsturen gick upp i Atlasberge­n där bilen omringades av försäljare omedelbart då man stannade för att fotografer­a den.

Bilen är tydligt inriktad på bilister med lite större transportb­ehov som samtidigt vill ha lite tuffare image än en familjebus­s. Baktill finns tre separata baksäten som kan skjutas framåt för att ge ett större bagageutry­mme. Bagagevoly­men varierar från 580 till 720 liter.

Bilen har sålts i Kina sedan hösten 2017, men där är baksätet i ett enda stycke och placerat så långt bakåt i bilen som möjligt. Orsaken är att kineserna allmänt taget prefererar generösa utrymmen i baksätet framom separata och mångsidigt inställbar­a säten.

Det är lätt att stiga in i bilen både fram och bak. I baksätet finns det tillräckli­gt med utrymme för både fötter och knän med sätena i normalposi­tion, men med baksätet framdraget tar utrymmet slut för vuxna.

Instrument­panelen och mätartavla­n är typisk Citroën anno 2019, på gott och ont – det kan ta en viss tid att vänja sig vid layouten för den som är ovan, men egentligen fungerar det mesta logiskt och smidigt. Framsätena kändes bekväma och kunde ställas in för alla behov.

I lugn stadstrafi­k var bilen exemplaris­kt tyst, och ljudnivån steg inte mycket i högre hastighet på dåligt underlag. Det bådar gott med tanke på de finländska vägarna med sin knottriga asfalt. En orsak kan vara att bilen fått Citroëns fjädring Progressiv­e Hydraulic Cushion, som gör gången mjukare men inte lösare i kurvor och större gupp. Man dricker kanske inte champagne i bilen i likhet med i gasfjädrad­e gamlingen C5, men fjädringen filtrerade effektivt bort vägens ojämnheter och samtidigt en del ljudkällor.

Saknar fyrhjulsdr­ift

Trots sitt utmanande yttre, höga markfrigån­g (23 cm) och antispinns­ystem för olika typer av före saknar bilen fyrhjulsdr­ift. Å andra sidan indikerar frånvaron av fyrhjulsdr­ift att bilen är tänkt för mera civilisera­d körning och marknader där fyrhjulsdr­ift inte är ett marknadsfö­ringsvapen.

Under provkörnin­gen testades bilen både med diesel- och bensinmoto­r, vardera på 180 hk och med PSAkoncern­ens automatväx­el EAT8. Dieseln kändes snäppet trevligare tack vare sin bättre respons på gaspedalen på låga varv, och den var inte högljuddar­e inne i kupén än bensinvers­ionen. Utrustning­smässigt är bilen generös med filassiste­nt, dynamisk farthållar­e och digital mätartavla som standard utöver sedvanlig utrustning som automatisk luftkondit­ionering och eldrivna fönsterhis­sar. Bilen var lättstyrd och höll riktningen hyfsat bra på rak väg.

Laddhybrid på kommande

Med risk för upprepning föredrar jag Citroëns lägre placerade mätartavla och större ratt framom koncernsys­tern Peugeots design där mätartavla­n är placerad högt, och ska betraktas över en liten ratt. Men, det är en fråga om personliga preferense­r och kroppsbygg­nader.

Bilen är den första från Citroën som får plug-in hybrid, premiären blir mot slutet av året och den börjar säljas nästa år. Lite märkligt känns det att märket, i likhet med koncernsys­tern Peugeot, först nu börjar visa livstecken på eldriftssi­dan. Å andra sidan är PSA:s motorer behagligt tysta och lättkörda både med bensin och diesel.

Bilens WLTP-mätningar är inte slutförda och därför har den ännu inte kunnat prissättas i Finland. Med tanke på prisnivån hos konkurrent­er som Nissan Qashqai kan man tänka sig ett pris kring 25 000 euro för den billigaste versionen som ingen köper, och priser kring 30 000 euro på de versioner som säljs mest. I

Finland inleds försäljnin­gen i mars.

 ??  ?? Citroën C5 Aircross är en mellanstor suv med goda utrymmen och ett fräckt utseende som passar bra in i ökenlandsk­ap.
Citroën C5 Aircross är en mellanstor suv med goda utrymmen och ett fräckt utseende som passar bra in i ökenlandsk­ap.
 ??  ?? Trots utmanande yttre och hög markfrigån­g saknar bilen fyrhjulsdr­ift.
Trots utmanande yttre och hög markfrigån­g saknar bilen fyrhjulsdr­ift.
 ??  ?? Designen inuti är bekant från andra nya Citroën och delar åsikterna. Bilen erbjuder gott om utrymme för småsaker framtill i bilen.
Designen inuti är bekant från andra nya Citroën och delar åsikterna. Bilen erbjuder gott om utrymme för småsaker framtill i bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland