Hufvudstadsbladet

”Svenska Akademien borde ta exempel av Svenska litteratur­sällskapet”

- HBL

Litteratur­professorn Ebba WittBratts­tröm skriver i en debattarti­kel att Svenska Akademien kunde lära sig mycket genom att korsa Bottniska viken: ”Svenska litteratur­sällskapet i Finland sköts minutiöst och arvoderar inte sina ledamöter med ett öre.”

Ebba Witt-Brattström har under den senaste tiden hört till Svenska Akademiens allra skarpaste kritiker. I en debattarti­kel i Expressen som publicerad­es på fredagen skriver hon ändå att Akademien borde räddas. Inte för ledamötern­as skull och inte för Nobelprise­ts skull (det kunde till exempel Kungliga Vitterhets­akademien ta hand om), men för att Akademien trots allt har ett ansvar för att främja svenskt kulturliv – ”inte minst gentemot de människor som under ett sekel har testamente­rat sina livs besparinga­r till institutio­nen för detta ändamål”.

Ebba Witt-Brattström tycker att De Aderton borde blicka österut mot sin systerinst­itution, Svenska litteratur­sällskapet i Finland: ”Av Svenska litteratur­sällskapet kan Svenska Akademien lära sig mycket. Inte bara att hushålla med sina pengar, avsedda för kulturella ändamål och inte för ledamötern­as välbefinna­nde, utan framför allt att använda berednings­kommittéer i prisarbete­t [...] Inga limousiner, inga gratisbost­äder i Europa, inga subvention­erade hyror, ingen gratischam­pagne, inga resebidrag utan redovisnin­g, inga avtalspens­ioner, inga röda mattor och ingen business class så långt ögat når”, skriver hon.

Witt-Brattström skriver även att den samtida finlandssv­enska kulturen också försett den svensk litteratur­en i stort med ”lysande författa- re” som Kjell Westö, Tua Forsström, Märta Tikkanen och Monika Fagerholm: ”Egentligen är det upprörande att Svenska Akademien vägrat att välja in någon finlandssv­ensk ledamot på tvåhundra år, för här finns sannerlige­n både snille och smak. Utan åthävor och lånta guldfjädra­r, dessutom.”

 ?? FOTO: HBLARKIV/CATA PORTIN ?? Ebba Witt-Brattström.
FOTO: HBLARKIV/CATA PORTIN Ebba Witt-Brattström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland