Hufvudstadsbladet

Gråtfest med Karim

- HBL-TT/SARA ULLBERG SVT1 21.00 och SVT Play

Alexander Karim har lätt för att bli berörd.

Det märks tydligt när det har blivit dags för hans dag i Stjärnorna på slottet. Flera gånger under dagen brister han i gråt – men tårarna faller inte när han berättar om jobbiga händelser, utan när han pratar om något som han tycker är vackert.

– Mitt bröllop grät jag mig igenom. Från det att det började i kyrkan till att festen var slut på natten hade jag gråtit kanske sjuttio gånger. Så jag visste ju att det här kommer att vara en sådan där dag när man bara ”uäääähhhh”, säger han och låtsassnyf­tar.

I programmet berättar Alexander Karim (bilden) om sin familjs flykt på sjuttiotal­et från Uganda till Sverige – och hur han tillsamman­s med sina syskon växte upp i en stor lägenhet i Helsingbor­g. Hans ensamståen­de mamma jobbade hårt för att klara familjens uppehälle, semesterre­sor var inget alternativ – men film och tv blev familjens stora gemensamma intresse.

I dag jobbar tre av syskonen med film. Alexander Karim har valt skådespela­rbanan, med roller som Vanheden i Jönssonlig­an, Frank Nordling i tv-serien Advokaten och Ihab Rashid i den amerikansk­a tvserien Tyrant bakom sig. Men han skriver också och debuterar i år både med en barnbok, som han skrivit tillsamman­s med hustrun Malin, och en roman.

Efter inspelning­en av Stjärnorna på slottet har han haft en del kontakt med deckarförf­attaren Camilla Läckberg, som han har ett ännu så länge hemligt projekt tillsamman­s med.

– Jag sade till henne att ”nu knockar jag dig från tronen här, Läckberg”. ”Vad har du sålt? 22–23 miljoner … Vänta du bara!”, berättar han och skrattar självironi­skt.

 ?? FOTO: SVT/JANNE DANIELSSON ??
FOTO: SVT/JANNE DANIELSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland