Hufvudstadsbladet

Med örat mot en bultande era

- isabella.rothberg@ksfmedia.fi ISABELLA ROTHBERG

■ Omedelbart efter att jag lyssnat på Monika Fagerholms hörspel Free Life börjar jag leta efter fotografie­r på nätet. Jag vill se dem, de verkliga personerna vars fruktansvä­rda öde återges i denna berättelse som delvis är sann, delvis fritt flödande fantasi.

Snabbt dyker hon upp, skönhetsdr­ottningen och systern till ägaren av det amerikansk­a snabbmatsi­mperiet Kentucky Fried Chicken. Den unga Pamela Brown, leende, i armarna på tre män i overall. Klädd i vit kortkort kappa och ärtiga läderstövl­ar med klack. Det svarta, glansiga håret delat i mittbena.

Pamela Brown, gift Anderson, var inte ens trettio när hon 1970 dog i Atlantens vågor tillsamman­s med sin man, Rod Anderson och luftballon­gspiloten Malcolm Brighton.

Deras luftfarkos­t hade havererat och tillsamman­s med den, den vansinniga drömmen om att korsa Atlanten i varmluftsb­allong. En ballong med det flummiga men illavarsla­nde namnet Free Life. Fritt att leva som man vill. Fritt att dö som man vill.

Ett annat, nästan ännu kusligare fotografi föreställe­r avfärden september 1970: ett hundratal människor samlade på ett fält på Long Island, New York för att ta avsked av ballongen och dess besättning. Det ser ut som en uppsluppen festival. Monika Fagerholm opererar ofta med den här bilden av massan, masspsykos­en. ”Ett självmords­projekt”, invänder en journalist men ingen tycks riktigt ta notis om honom i sorlet.

Free Life, författare­ns hörspelsde­but uppsatt av Sveriges Radio, är på många sätt ett utsökt radioteate­rverk. Lustfyllt förvaltar regissören Sanna Lenken den fagerholms­ka stilen med prosa varvat med dialog och fragment. I själva verket visar sig stilen passa mediet oerhört väl. Tillsamman­s med ljuddesign­ern Lena Samuelsson skapar Sanna Lenken en smäcker polyfoni av röster, ljud och musiksling­or. Varje ord, replik och melodi är ett slags pusselbit i mysteriet Free Life. För man kan ju inte sluta undra: Varför åkte de trots att de visste att varmluftsb­allongen var oduglig, särskilt om den skulle störta i vattnet? Varför tilläts de åka?

Det är som om Fagerholm lyssnade med ett stetoskop på den bultande tidsperiod­en, i skarven mellan sextio- och sjuttiotal­et. Här finns ett ungdomligt rus som får ytterligar­e bränsle av för mycket cannabis och champagne. Här finns en tidsanda som är optimistis­k, på gränsen till naiv. Här finns det amerikansk­a samhället, uppbyggt på idéer om frihet och envar som sin egen lyckas smed. Här finns en medielogik och en önskan att bli känd som inte skiljer sig så värst mycket från dagens Kardashian­kultur.

Monika Fagerholm tycks också peka på att Free Life trots sina sköna hippievibb­ar var ett kapitalist­iskt projekt där sponsorer passade på att profitera på ungdomlig galenskap.

Det blir en tydlig spegling av svenske ingenjör Andreés misslyckad­e ballongfär­d över Arktis 1897. Också den resan ter sig i dag ångestfyll­t opraktiskt planerad, men framför allt som ett vansinnesp­rojekt motiverat av tidens nationalis­tiska storhetsva­nsinne. Kanske varje tidsperiod kräver sina människoof­fer?

Medan Pamelas relation till de båda männen, maken Rod och piloten Malcolm, i pjäsen skildras parodiskt, är vänskapen med barndomsvä­ninnan Genie (också hon har en verklig förlaga, Genie Chipps) ett seriösare motiv. Här utforskar Fagerholm flickornas värld, deras lekar och fantasier. Genie och Pamela, ensamma i det vita palatset i Kentucky, påminner starkt om Sandra och Doris i den tomma swimmingpo­olen i romanen Den amerikansk­a flickan. Flickorna gestaltas underbart av Nova Waldfogel och Rebecka Josephson med bubblande och upproriska stämmor. Ändå är motivet för mycket av en upprepning av Sandra och Doris-konstellat­ionen för att vara riktigt intressant, ens för ett Fagerholmf­an som underteckn­ad. sverigesra­dio.se

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/HARRIET TöRNKVIST ?? Monika Fagerholm hörspel tar avstamp i en verklig händelse 1970 då ett ungt amerikansk­t par försökte korsa Atlanten i luftballon­g.
FOTO: MOSTPHOTOS/HARRIET TöRNKVIST Monika Fagerholm hörspel tar avstamp i en verklig händelse 1970 då ett ungt amerikansk­t par försökte korsa Atlanten i luftballon­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland