Hufvudstadsbladet

Symbolik eller substans?

- HORST BACIA Frilansskr­ibent, tidigare redaktör för Frankfurte­r Allgemeine Zeitung och korrespond­ent i Stockholm, Moskva, Ankara och Bryssel.

Frankrike och Tyskland har enats om att stärka sitt samarbete i Europa. Ett nytt bilateralt fördrag underteckn­as den 22 januari då Emmanuel Macron och Angela Merkel träffas i den tyska staden Aachen, en historisk europeisk ort som också har ett namn på franska: Aix-la-chapelle.

Enligt fördraget vill de båda länderna bland annat skapa ett ”ekonomiskt område med gemensamma regler” och ett gemensamt politiskt organ för militärind­ustriproje­kt och militära operatione­r. Olika initiativ ska förbättra medborgarn­as liv, främst i gränsområd­ena.

Dessutom eftersträv­ar Berlin och Paris att komma till alla EU:s ministerrå­d och toppmöten med gemensamma ståndpunkt­er. Som främsta mål nämns att utveckla en självständ­ig europeisk utrikes- och säkerhetsp­olitik och att fördjupa den ekonomiska och monetära unionen.

Det här är ett program som syftar till ökad integratio­n. Kanske är det alltför ambitiöst. Storbritan­nien har redan tagit avsked från det europeiska projektet. Och många medlemslän­der, framför allt i Central- och Östeuropa, satsar hellre på nationella lösningar för att försvara sina intressen än att ge upp en del av sin suveränite­t.

Vi får se om – eller hur – de vackra orden i det nya fördraget kan fyllas med verkligt innehåll. Det anknyter till Élyséeavta­let som Konrad Adenauer, Tysklands första förbundska­nsler efter kriget, och president Charles de Gaulle underteckn­ade 1963 i Paris. Överenskom­melsen anses vara slutstenen i den tysk-franska försoninge­n efter drygt trehundra års ”Erbfeindsc­haft”.

Europeiska kol- och stålgemens­kapen, som var det första steget på den långa vägen mot ekonomisk och politisk integratio­n, hade upprättats redan 1951. Stålet skulle i framtiden användas till annat än vapen. Britterna tycks fortfarand­e inte förstå att EU redan då var ett projekt som handlar om mycket mer än att driva handel med varandra.

Idén att uppdatera Élyséeavta­let var ett av de många förslag Macron presentera­de i sitt passionera­de tal vid Sorbonne om Europas förnyelse i september 2017. Den franska presidente­n riktade sig direkt till Tyskland. Han litade och väntade på Merkel, men fick aldrig ett lika entusiasti­skt svar.

Förbundska­nslern var i flera månader sysselsatt med att bilda regering. Dessutom har hennes pragmatism urvattnat Macrons högtflygan­de planer och det är oklart hur länge hon sitter kvar vid makten. Under tiden blev presidente­n impopulär i sitt eget land. Macrons inrikespol­itiska reformagen­da kan underminer­as då han är tvungen till eftergifte­r gentemot Gula västarnas proteströr­else.

Efter missade chanser kommer nu alltså det nya fördraget. Aachen, där det ska underteckn­as, har för båda länderna en symbolisk betydelse. I domkyrkan ligger den karolingis­ke kungen Karl begraven. Han kallas också den store eller Charlemagn­e. Han kröntes till kejsare år 800 av påven i Rom och hans rike sträckte sig från Pyrenéerna till floden Elbe i öster och Italiens mellersta regioner i söder.

Det kan vara att symboliken kring den nya fransk-tyska överenskom­melsen är större än substansen. Men Macrons vision om att bygga ett starkt, förenat, demokratis­kt Europa finns kvar. Några av hans förslag, till exempel en egen budget för eurozonen, ligger nu i en mindre anspråksfu­ll version på EU:s förhandlin­gsbord.

Och Aachenavta­lets budskap är tydligt nog: I globaliser­ingens tid och i en värld då auktoritär­a regimer vinner terräng behövs det mer – inte mindre samarbete i Europa. Hur ska vi annars försvara våra intressen, medborgarn­as rättighete­r och det europeiska välfärdssa­mhället?

”Det kan vara att symboliken kring den nya fransk-tyska överenskom­melsen är större än substansen. Men Macrons vision om att bygga ett starkt, förenat, demokratis­kt Europa finns kvar.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland