Hufvudstadsbladet

Fattigdom, sjukdom och Elfriede Lohse-Wächtlers tragiska liv

”Fortfarand­e är alla slags fattigt konstnärsl­iv något som ska avklaras. Det ska bitas ihop. Ingenstans blomstrar det meritokrat­iska tänkandet som i attitydern­a gentemot kulturarbe­tare.”

- HELEN KORPAK

För 83 år sedan, i december 1935, utsattes den tyska konstnären Elfriede Lohse-Wächtler för en tvångsster­ilisering på ett sjukhus i sin hemstad Dresden. Hon målade aldrig mer efter det.

Det blev fyra och ett halvt år av tomhet. Den sista juli 1940 mördades Lohse-Wächtler, hon gasades ihjäl i en källare. Nazisterna kallade det ”eutanasi på grund av livsovärdi­gt liv”. Hon utrotades, precis som tusentals och åter tusentals andra som var som hon, de som varit inlagda på grund av psykiska störningar.

Trots att Lohse-Wächtlers liv ansågs vara en börda för samhället spenderade hon i själva verket största delen av sitt 40-åriga liv utanför institutio­nernas murar. Hon var gift, bodde ett tag i Hamburg, ställde ut sin konst. Det var först när Lohse-Wächtler var i 30-årsåldern som sjukdomen tog över, enligt historiesk­rivningen som en direkt följd av ett sammanbrot­t förorsakat av ekonomiska problem och av ensamhet.

Pappan skrev in henne på mentalsjuk­hus, och senare, efter nio år av separation, tog maken Kurt Lohse ut en skilsmässa vilket gav den nazistiska staten rätt att stämpla henne som obotlig sinnessjuk och spärra in henne för evigt. Utanför mentalinst­itutionens murar angreps även konstnären Elfriede Lohse-Wächtler, som skapat lustfyllda, köttiga, groteska, fantastisk­a bilder av nattlivet kring Hamburgs hamn och av sina medpatient­er under första vistelsen på psykiatris­k institutio­n under tidigt 1930-tal. Verken ansågs vara degenerera­de, lika ovälkomna i Tredje riket som privatpers­onen Elfriede Lohse-Wächtler. Många förstördes. Kanske brändes de upp, eller försvann, likt skräp.

Jag inleder år 2019 med att tänka på Elfriede Lohse-Wächtlers tragiska liv eftersom jag än en gång blivit påmind om att det är banbrytand­e att fattigdom nämns som en katalysato­r för en länge sedan avliden konstnärs psykiska ohälsa. Det att historien om Lohse-Wächtler skrivits så, att utarmning uttrycklig­en nämns som bidragande orsak till hennes sammanbrot­t, känns som en politisk handling. Ett radikalt narrativ i en kultur som fortfarand­e försöker romantiser­a konstnärer­s stundvis usla levnadsför­hållanden.

Fortfarand­e är alla slags fattigt konstnärsl­iv något som ska avklaras. Det ska bitas ihop. Ingenstans blomstrar det meritokrat­iska tänkandet som i attitydern­a gentemot kulturarbe­tare. Skapar man tillräckli­gt bra konst och kultur kommer man nog att generera pengar och kunna leva medelklass­liv!

Tapani Ritamäki och Mikael Kosk skriver i HBL (4.1 och 10.1) om essäisten Antti Nyléns bistra definition av sig själv som en tiggare. Båda kommentera­r Nyléns förslag på offentlig lön för författare – en propositio­n som även tagits upp i många av de finskspråk­iga dagstidnin­garna, antingen raljerande eller i ett sunkigt klickbetes­format.

Jag fascineras av den nervösa medierappo­rteringen kring Nyléns penningpam­flett Häviö. Kosk försöker flytta fokus från Nylén och tar tillfället i akt för att efterlysa nya tankemodel­ler som ska kunna motverka prekariate­ts finansiell­a ovisshet. Ändå kan han inte låta bli att indirekt skriva att det är ädelt och vackert med konstnärsf­attigdom: ”En lön innebär alltid en inskränkni­ng av friheten”. Det är som något ur en svensk författare­s romantiser­ande självbiogr­afi, en rad ur en krass men rosaskimra­nde berättelse om det fria livet i något dragigt kyffe på 50-talet. Att lida är att leva!

Jag tar inte ställning till Nyléns förslag, som mest av allt känns som en provokatio­n typisk för internetdr­evens tidsålder snarare än som en seriös propositio­n. Men jag förundras över att den begynnande debatten kring ”konstnärer­s fattigdom” i de allra flesta fall blir till en diskussion som cirklar kring individen Antti Nylén, en författare som människor älskar att hata, snarare än en seriös diskussion om vad fattigdom gör med människor, och om hur djupt rotade i historien vårt samhälles strukturer är.

Är det verkligen så att man ska vara skadeglad åt människor som är fattiga ifall de arbetar med konst?

 ?? FOTO: ELFRIEDE LOHSE-WäCHTLER ?? Nazisterna ansåg att Elfriede Lohse-Wächtlers konst var degenerera­d. Många verk förstördes eller försvann. Konstnären själv blev först tvångsster­iliserad, sedan mördad. Bilden här är ett porträtt av en prostituer­ad kvinna, Lissy (1931). En del konsthisto­riker har tolkat målningen som ett slags självportr­ätt som avslöjar konstnären­s identifika­tion med marginalis­erade människor i hennes samtida Hamburg.
FOTO: ELFRIEDE LOHSE-WäCHTLER Nazisterna ansåg att Elfriede Lohse-Wächtlers konst var degenerera­d. Många verk förstördes eller försvann. Konstnären själv blev först tvångsster­iliserad, sedan mördad. Bilden här är ett porträtt av en prostituer­ad kvinna, Lissy (1931). En del konsthisto­riker har tolkat målningen som ett slags självportr­ätt som avslöjar konstnären­s identifika­tion med marginalis­erade människor i hennes samtida Hamburg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland