Hufvudstadsbladet

Främlingen besöker Tryckerite­atern i Karis

Åbo Svenska Teaters turnépjäs Främling – en komedi på temat xenofobi – får premiär på Tryckerite­atern i Karis torsdagen den 17 januari.

- FREDRIK SONCK

Pjäsen handlar om den blyga Charlie som låtsas vara någon han inte är och dras in i ett händelsefö­rlopp som inte går att kontroller­a.

– Främlingen är skriven av Larry Shue år 1983 som en komisk men kritisk skildring av blind främlingsf­ientlighet och xenofobisk rädsla, berättar regissören Arn-Henrik Blomqvist i ett pressmedde­lande och konstatera­r att författare­n knappast kunde ana att hans verk skulle bli än mer aktuellt i framtiden.

– I dag är motsättnin­gar och främlingsf­ientlighet vanligare än någonsin i våra samhällen. Västvärlde­ns främsta ledare är xenofob av stora mått.

Scenografi­n och dräkterna i föreställn­ingen är planerade av Mimmi Resman. I rollerna ses Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Monica Nyman, Ingemar Raukola, Anders Slotte, Jerry Wahlforss och Bror Österlund.

Wahlforss, som gör titelrolle­n som Charlie säger att pjäsen visar vilken roll mod och nyfikenhet kan spela i möten mellan människor.

– Människor tenderar vara kreativa när de är tillräckli­gt nyfikna, de vill hitta ett sätt att förstå den andra även om de inte har ett gemensamt språk. I vår pjäs finns flera karaktärer som är både modiga och nyfikna. De försöker förstå Charlie, de har tålamod och de öppnar sina hjärtan. När Charlie möter uppskattni­ng, tolerans och tillit tar han mod till sig och bygger sig något nytt.

Främlingen spelas både på turné och på ÅST:s stora scen i Åbo fram till 30 april. Pjäsen textas både på svenska och finska, även på de flesta turnéorter. Främlingen är en flitigt spelad komedi världen över och har faktiskt spelats tidigare på Åbo Svenska Teater – för 30 år sedan under namnet Kom igen, Charlie!

 ?? FOTO: PETTE RISSANEN ?? Jerry Wahlforss, Monica Nyman och Samuel Karlsson i ÅST:s främlingen.
FOTO: PETTE RISSANEN Jerry Wahlforss, Monica Nyman och Samuel Karlsson i ÅST:s främlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland