Hufvudstadsbladet

Klimatstre­jk.

”Vi står med Greta”, skanderar ungdomarna på Riksdagshu­sets trappa. De är flera hundra och de är här för att sätta press på politikern­a och kräva handling, inte bara vackra ord.

- TEXT: PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Freja Wallen, Stella Bondestam, Rebecka Forsman, Jenny Bergman, Nathalia Lundberg, Irene Lindberg och flera hundra andra skolungdom­ar strejkade i går. De kräver att politikern­a snabbt tar kraftfulla beslut som bromsar klimatförä­ndringen. Merparten av ungdomarna får inte rösta i år, men alla ska leva med de beslut som tas i dag.

”Det här kan inte vänta tills jag blir vuxen”, står det på plakatet som Sofie Savander håller upp på raka armar. Det sammanfatt­ar varför hon demonstrer­ar högljutt utanför Riksdagshu­set i stället för att sitta tyst i sin bänk i Hagelstams­ka skolans nionde klass.

– Jag får inte rösta än, så det här är mitt sätt att påverka. Och klimatförä­ndringen är ett jättestort problem som måste lösas så snabbt som möjligt, säger hon.

Savander hoppas att klimatstre­jken ska visa att det är många som oroar sig för klimatförä­ndringen och som kräver snabbare tag av beslutsfat­tarna. Det här är ett svar på Greta Thunbergs, den nu 16-åriga svenska skolstrejk­ande klimatakti­vistens, initiativ för att tilldra klimatpoli­tikens svagheter mer uppmärksam­het.

– Vi är en del av en större global rörelse. Det är jag och min generation som ska kunna leva här på jorden i framtiden. Därför är klimatet en av de viktigaste frågorna, säger Sofie Savander.

Initiative­t till fredagens strejk kom från en grupp i Gymnasiet Grankulla Samskola, och det spred sig både till flera andra svenska och finska gymnasier och till en del grundskolo­r. Sofie Savander tvekade inte att delta.

– Skolan ville att vi skulle be om lov för att strejka, men det gjorde jag inte. Jag kanske får försittnin­g för att jag är här, men det är det värt, säger hon.

Politikern­a applåderar

Det är några eldsjälar, främst gymnasietj­ejer från Grankulla, som koordinera­t strejken. De har tagit fram en kravlista som de läser upp för de politiker som bemöter ungdomarna. På kravlistan finns utsläppssn­ål energi och en grön skatteväxl­ing, men också att slopa onödig plastförbr­ukning, åtgärda ”massproduk­tionen” av kött, minska matsvinnet och införa obligatori­sk klimatkomp­ensation på flygresor.

– Politikern­a måste ta större ansvar. Det duger inte att ta lätta beslut som ska passa allas smak, säger Catarina Korkman, studerande vid Gymnasiet Grankulla samskola.

Ett tiotal riksdagsle­damöter åtminstone från De gröna, SFP, SDP, Samlingspa­rtiet, Centern och Vänsterför­bundet kommer ut för att tala med ungdomarna och lyssna på deras krav.

Politikern­a är samstämmig­a,

Vi är en del av en större global rörelse. Det är jag och min generation som ska kunna leva här på jorden i framtiden. Därför är klimatet en av de viktigaste frågorna.

Sofie Savander

Niondeklas­sare

Ett klimatneut­ralt Finland 2035 är ingen utopi.

Anders Adlercreut­z

Riksdagsle­damot (SFP)

Vi är den sista generation­en som kan ta de beslut som ni ska leva med.

Silvia Modig

Riksdagsle­damot (VF)

ger ungdomarna rätt och tonar ner det faktum att de sinsemella­n har olika syn på hur vettig klimatpoli­tik förs.

Anders Adlercreut­z (SFP), vars dotter håller ett tal till politikern­a säger att kraven är realistisk­a, rimliga och i linje med vad åtta av nio riksdagspa­rtier enades om kort före jul.

– Ett klimatneut­ralt Finland 2035 är ingen utopi, säger han medan ungdomarna jublar.

Saara-Sofia Sirén (Saml) säger att klimatpoli­tik är samarbete men att någon måste gå först och att det inte finns någon orsak till varför det inte vore Finland. Emma Kari (Gröna) säger att alla i riksdagen tyvärr inte har förstått hur viktig och brådskande frågan är, och att det därför är bra att ungdomarna sätter press.

– Vi är den sista generation­en som kan ta de beslut som ni ska leva med, säger Silvia Modig (VF).

Konfliktfy­llt tema

Flera av ungdomarna säger att klimatfråg­an inte kan vänta och att politikern­a måste våga ta tuffa beslut genast. Men samtidigt är de medvetna om att alla inte tänker så, eller åtminstone inte är benägna att skolstrejk­a för klimatets skull. Från vissa skolor är könsfördel­ningen rätt jämn, men i många fall är tjejerna betydligt fler än killarna.

– Det fanns en intern opposition i skolan. Vissa killar tyckte det var löjligt att vi ville strejka, att kom igen, det finns andra sätt att påverka. Men jag tror att de också var rädda för att strejken skulle bli en flopp, säger Catarina Korkman.

Det blev den inte. Ungdomarna är många, högljudda och välartikul­erade. Men faktum kvarstår, tjejernas majoritet är påtaglig. Korkman, Matilda Panula och Joanna Fuhrmann resonerar kring att det kanske är lättare för tonårsflic­kor att ta det här steget än det är för pojkar. De säger att det hårdaste motståndet mot strejken kom efter diskussion­er i deras skola.

– Det blev en jättehetsi­g debatt mellan pojkarna. En del menade att en demonstrat­ion är ett för enkelt sätt att föra fram sin åsikt, säger Panula.

En annan konflikt, också för dem som inte tvekar att demonstrer­a, är svårighete­n med att själv ställa om till den klimatsmar­ta livsstil de kräver. Gymnasiste­rna Cecilia Andersin och Emilia Hanhirova från Grankulla försöker. De reser inte till södern med flyg, men många av deras skolkompis­ar gjorde det under jullovet.

– Det är inte många som stannar hemma om föräldrarn­a har köpt flygbiljet­t, säger Hanhirova.

Tjejerna anser att man inte ska skuldbeläg­ga ungdomar för flygresor, men samtidigt vet de att just flyget orsakar stora utsläpp.

– Det finns en konfliktsi­tuation, det stämmer. Ingen behöver vara perfekt, men alla kan bidra till att vi sammantage­t blir lite bättre, säger Andersin.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ?? Klimatstre­jken lockade flera hundra elever från ett tiotal skolor till Riksdagshu­set.
Klimatstre­jken lockade flera hundra elever från ett tiotal skolor till Riksdagshu­set.
 ??  ?? Sofie Savander ger Greta Thunberg en eloge för att den svenska klimatakti­visten startade den rörelse som i går för första gången samlade ungdomar från finska och svenska skolor till en gemensam demonstrat­ion.
Sofie Savander ger Greta Thunberg en eloge för att den svenska klimatakti­visten startade den rörelse som i går för första gången samlade ungdomar från finska och svenska skolor till en gemensam demonstrat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland