Hufvudstadsbladet

Åklagare: Rektorn bröt mot tjänstepli­kt

Den dåvarande rektorn för Hoplaxskol­an var enligt åklagaren skyldig att polisanmäl­a läraren som senare dömdes för sexuellt utnyttjand­e av barn. På så sätt kunde lärarens handlingar ha stoppats. Rektorn bestrider åtalet.

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Läraren dömdes i mitten av december till ett och ett halvt år villkorlig­t fängelse i nio fall av sexuellt utnyttjand­e av barn. Det handlar om chattar med sexuellt innehåll och bilder utanför skoltid samt beröring under lektioner.

Den dåvarande rektorn i skolan i Helsingfor­s är åtalad för brott mot tjänstepli­kt kopplat till fallet. Det ärendet behandlade­s i Helsingfor­s tingsrätt på fredagen.

Enligt åtalet har rektorn uppsåtlige­n brutit mot sin tjänstepli­kt eftersom hon undanlåtit att göra en polisanmäl­an vilket barnskydds­lagen stadgar. Det här trots att rektorn ”på grund av omständigh­eter som hon fått kännedom om i sin uppgift haft skäl att misstänka att ett barn i skolan utsatts för en gärning som är straffbar som sexualbrot­t”.

Åklagaren Elisabeth Stenman Haltia menar att en anmälan kunde ha hindrat läraren från att fortsätta med chattandet.

Rektorn tilldelade läraren en varning hösten 2014 efter att rektorn fått kännedom om att läraren chattat med en elev som var under 16 år. I chatten ingick bilder och läraren frågade eleven bland annat om han var ”kvällskåt” och fortsatt med ”då e de bara att göra någo åt den saken”.

Läraren ska ha varit mycket ångerfull i det samtal som rektorn förde med honom. Enligt domen från Helsingfor­s tingsrätt återupptog mannen ändå sitt agerande hösten 2015 och det upphörde först våren 2017 då ärendet blev en polissak.

Fallet började rullas upp då en kurator vid en annan skola hade kontaktat Hoplaxskol­ans kurator om bil--

der som en elev, som hörde till samma åldersgrup­p, hade fått. Det var från den andra skolan som polisanmäl­an gjordes.

Rektorn: Gjorde som fått råd

Rektorn bestrider åtalet och hänvisar bland annat till att hon kontaktat stadens jurist som gett beskedet att en varning är en ändamålsen­lig påföljd.

Rektorns försvarsad­vokat Lena Mitts säger i rätten att det i inget skede i korrespond­ensen mellan rektorn och juristen varit tal om att läraren skulle sägas upp, och menar att en polisanmäl­an inte är ”en naturlig koppling” till enbart en varning.

Chatten har enligt rektorns eller juristens uppfattnin­g inte utgjort ett sexualbrot­t eller varit av väsentlig sexuell natur.

– Innehållet har varit olämpligt men inte brottsligt.

Mot stadens anvisninga­r

Åklagaren tolkar däremot korrespond­ensen mellan rektorn och juristen som att juristen uppmanat rektorn att anonymt kontakta polisen och stadens socialtjän­st om po- lisanmälan och barnskydds­anmälan.

Elisabeth Stenman-Haltia hänvisar dessutom till ett cirkulärbr­ev som stadens utbildning­sverk skickat två år tidigare där det ingår anvisninga­r om att rektor måste göra en polis- och en barnskydds­anmälan om det finns misstanke om sexualbrot­t, och det även om eleven eller föräldrarn­a motsätter sig det.

Rektorn ska ha kontaktat eleven som läraren hade fört den chatt med som ledde till varningen. Föräldrarn­a ska ändå inte, enligt advokaten Mitts, velat ”uppförstor­a saken”.

Hon tog i rätten upp att en rektor är skyldig att behandla alla lika och att ingen enligt lagen får diskrimine­ras på grund av sin sexuella läggning.

– Rektorn kan inte övervaka en homosexuel­l lärare på annat sätt än annan lärare.

Läraren är man och de nio offren pojkar.

”Väldigt allvarligt”

Enligt advokaten har rektorn inte förrän i december 2016 på nytt blivit kontaktad om att läraren skulle ha betett sig olämpligt. Då fanns det enligt rektorn heller inget konkret att gå på.

I rätten hördes ändå ett vittne som berättade att hon och några andra direktions­medlemmar på deras initiativ hade haft ett möte med rektorn redan våren 2015. Det här efter att en förälder hade hört av sig och berättat om olämpliga bilder.

Enligt vittnet hade rektorn verkat ta det på allvar och sagt att hon för ärendet vidare, vilket inte skedde.

Ett annat vittne, likaså en förälder, hade våren 2017 i ett telefonsam­tal med rektorn berättat om meddelande­n som läraren skickat till elever. Rektorn ska då ha svarat att ”läraren som är så hygglig svarar” på meddelande­n som eleverna enligt henne skickade när de var på fest.

Föräldern hade också tagit upp att läraren under lektioner masserat elever.

– Jag vidhöll att det jag hört är väldigt allvarligt.

Den åtalade är nu rektor i Vanda. Domen mot läraren har inte vunnit laga kraft och kan ännu överklagas.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Den tidigare rektorn vid Hoplaxskol­an t.v. i rätten vid sidan av sin advokat.■
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Den tidigare rektorn vid Hoplaxskol­an t.v. i rätten vid sidan av sin advokat.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland