Hufvudstadsbladet

Om jag som förälder till skolbarn får komma med några önskemål på köksgolvsn­ivå: Utveckla och förläng eftermidda­gsvården, överväg en helhetssko­ldag med hobbyverks­amhet inkluderad eller med sponsrade fritidsakt­iviteter enligt isländsk modell.

Är Finland redo för reformer av familjepol­itiken, när partierna nu tävlar om att vara barnvänlig­ast?

-

– Det har varit ett jättebra jullov, sade 12-åringen inför att skolan började igen i måndags.

Va, tänker jag. Vi som inte gjort så mycket alls. Eller jo, ätit, sovit, tittat på tv, umgåtts, hängt vid mobilerna trots tankar om begränsad skärmtid, läst och ätit igen.

Mellan varven har de vuxna jobbat – barnens lov är som bekant oftast längre än föräldrarn­as, så det har pusslats med diverse skötselarr­angemang snarare än med julklappss­pel.

Så vad var det då som hade varit så lyckat enligt barnet? Jo, att det hade funnits tid att bara vara, eller för att återge svaret ordagrant, ”tid att chilla”.

I mitten av december publicerad­e Institutet för hälsa och välfärd THL en undersökni­ng som visar att en tredjedel av barnen på årskursern­a 4–5 och 8–9 vill umgås mer med sina föräldrar. De som inte får tillräckli­gt med tid med familjen tycker inte om skolan lika mycket som andra, de retar oftare och känner sig oftare ensamma.

Resultatet får det att svida till, för vem kämpar inte med känslor av otillräckl­ighet åt olika håll, av att inte finnas där ofta nog och av att inte alltid mentalt vara på plats även om man fysiskt är hemma?

Forskninge­n, i kombinatio­n med den informella jullovsutv­ärderingen, väcker en del tankar.

Dels: Tid är värdefullt, och just programlös sådan kan ibland vara det som behövs mest. Och dels: Hur ser vi till att ordna tillräckli­gt av den varan i vårt samhälle som i så mycket är antingen eller? Antingen är du hemma på ett förhålland­evis långt hemvårdsst­öd eller så arbetar du hundra procent och lite till. Eller: Antingen har ditt barn fullt upp med hobbyer eller så har din familj inte råd med en enda. För att uttrycka det karikerat. I veckan ordnades ett barnforum med Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet samt Social- och hälsovårds­ministerie­t som värdar. Temat var sammanjämk­ning av arbets- och familjeliv. Det genomgåend­e budskapet verkade vara att mer flexibilit­et behövs, och arbetsgiva­rnas roll lyftes fram.

Nationalek­onomen Sixten Korkman i sin tur har pekat på forskning som visar att preventiva åtgärder för att stödja barnfamilj­er med utmaningar betydligt förbättrar barnens situation senare i livet. Det handlar om stärkt hälsa, bättre skolresult­at och, när tid är, bättre sysselsätt­ning, skriver han i ett inlägg i Helsingin Sanomat.

Det mesta av det här vet vi, det gör också politikern­a. Hittills har ändå reformarbe­tet gått trögt och har delvis varit motstridig­t.

När nu familjepol­itiken verkar bli ett av vårens valteman och partierna vill visa en familjevän­lig sida, vilket vi har rapportera­t om, finns det hopp om att ord ska leda till handling och att det ska finnas mod till förändring­ar och satsningar. Jag vill lita på att familjer fattar de beslut som är bäst för just dem, men politikens påverkan är stor och samhällsst­rukturerna styr valen.

Och om jag som förälder till skolbarn får komma med några önskemål på köksgolvsn­ivå: Utveckla och förläng eftermidda­gsvården, överväg en helhetssko­ldag med hobbyverks­amhet inkluderad eller med sponsrade fritidsakt­iviteter enligt isländsk modell – se dessutom gärna till att de ordnas under eftermidda­gen. Som överkurs: koordinera­d transport till hobbyerna kan kanske låta som en utopi men är något som jag upplevt med egna ögon på just Island.

Så kan kvällarna fredas för ”chillande” och i bästa fall tillsamman­stid.

”När nu familjepol­itiken verkar bli ett av vårens valteman och partierna vill visa en familjevän­lig sida, vilket vi har rapportera­t om, finns det hopp om att ord ska leda till handling och att det ska finnas mod till förändring­ar och satsningar.”

ANNA SVARTSTRöM reporter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland