Hufvudstadsbladet

Rädslan för Sverigedem­okraterna väger tyngre än den svekdebatt Annie Lööf och Jan Björklund får räkna med från sina forna alliansvän­ner.

Lena Skogberg i sin analys av regeringsb­ildningen i Sverige

-

Allt tyder på att Sverige får en blockövers­kridande regering. Centerns Annie Lööf går nu ut med beskedet att partiet släpper fram socialdemo­kraten Stefan Löfven som statsminis­ter. Också liberalern­a väntas trycka gult när riksdagen röstar nästa vecka. Bakom det historiska beslutet skymtar rädslan för Sverigedem­okraterna.

Två gånger tidigare har den svenska riksdagen röstat nej till den statsminis­terkandida­t som talmannen Andreas Norlén lagt fram. I november blev det nej för Ulf Kristersso­n (M) som ville bilda en regering bestående av Moderatern­a (M) och Kristdemok­raterna (KD). Därefter gick turen till Stefan Löfven (S) men också han fick tummen ner för sitt regeringsf­örslag mellan Socialdemo­kraterna och Miljöparti­er med Centern och Liberalern­a som stödpartie­r.

I de efterfölja­nde förhandlin­garna har Centern (C) och Liberalern­a (L) agerat ömsom bromskloss­ar, ömsom pådrivare. Så när Centerns partiledar­e Annie Lööf i går eftermidda­g gick ut med beskedet att hennes parti är beredd att släppa fram Löfven som statsminis­ter har Sverige tagit ett avgörande steg mot en regering.

Mycket ska alltså till för att Sverige nu inte ska få sin regering. I går hade det gått 124 dagar sedan valet.

Men helt klart är det inte. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et med Centern och Liberalern­a som stödpartie­r har tillsamman­s 167 mandat. För att Löfven ska kunna bilda den ”handlingsk­raftiga” regering som nu ligger på ritbordet krävs att även Vänsterpar­tiet röstar för honom som statsminis­terkandida­t på onsdag.

Före det ska både Liberalern­as partistyre­lse, riksdagsgr­upp och partiråd godkänna det utkast till överenskom­melse som publicerad­es på de inblandade partiernas hemsidor i går. Det innehåller 73 punkter inom 11 ämnesområd­en. Annie Lööf framställe­r det som att partiet fått igenom sina krav på en liberal reformpoli­tik, bland annat inom arbetsliv och miljö.

Hon säger också att det är ”historiskt” att socialdemo­kraterna är beredda att driva denna politik. Visserlige­n ligger det i Annie Lööfs intresse som kantstött politisk fixstjärna att peka på de punkter som Centern fått igenom, men hon har rätt i att överenskom­melsen är anmärkning­svärd om den går igenom.

I skrivande stund är det svårt att bedöma vem som kompromiss­at mest men klart är ändå att det som driver fram en regeringsö­verenskomm­else över blockgräns­erna, utan sammanhåll­ande ideologisk­t kitt, är rädslan för Sverigedem­okraterna.

Det hot som de liberala mittenpart­ierna ser i Sverigedem­okraterna väger tyngre än den svekdebatt som de får räkna med från sina forna alliansvän­ner. Moderatern­a och Kristdemok­raterna kan naturligtv­is inte gilla läget, och Lööf och Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund får stå ut med epitet som ”svikare” och ”quislingar”.

Att Centern och Liberalern­a träffar en överenskom­melse med Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et utan att gå in i regeringen tyder på en vilja att trots allt hålla ihop alliansen.

”Varför tar ni inte steget fullt ut och kliver över blockgräns­en”, frågar journalist­er men till svar får de bara vaga formulerin­gar om vikten av att behålla den liberalt borgerliga profilen och självständ­igheten.

Om det räcker för att hålla ihop alliansen får tiden utvisa.

Intressant­are ändå är att se hur lång tid det tar att erkänna Sverigedem­okraterna som ett demokratis­kt valt parti. Flera bedömare som HBL har talat med säger att den svåra regeringsb­ildningen kommer att driva fram en normaliser­ing av Sverigedem­okraterna.

Det som hänt i Sverige liknar nämligen det som hänt i många andra länder: de gamla partierna får inte längre majoritet, ytterhöger­partier tar plats. Det gör regeringsb­ildningen svår om positioner­na är fastlåsta på förhand.

Den politiska kartan har obönhörlig­en ritats om.

”Visserlige­n ligger det i Annie Lööfs intresse som kantstött politisk fixstjärna att peka på de punkter som Centern fått igenom, men hon har rätt i att överenskom­melsen är anmärkning­svärd om den går igenom.”

LENA SKOGBERG Biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland