Hufvudstadsbladet

Att riskera en anmärkning om frånvaro är beundransv­ärt

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi

I går strejkade finländska gymnasieun­gdomar för klimatet.

Det är bra, mycket bra. De elever som samlades utanför Riksdagshu­set har mina fulla och odelade sympatier.

Många av skolorna agerade däremot märkligt. En del skolor hade gett sitt direkta medgivande till deltagande, andra hade rekommende­rat eleverna andra sätt att engagera sig.

Jag tycker att båda förhållnin­gssätten är problemati­ska, men kanske i synnerhet att skolan ger sitt uttrycklig­a samtycke. För OM skolan gör det är det strängt taget inte längre frågan om någon strejk: alltså en aktion som riktar sig mot den vuxenvärld som är ansvarig för den tafatta hanteringe­n av klimatfråg­an. Är detta inte att infantilis­era ungdomarna? Att med en missriktad god vilja ta udden av deras engagemang?

Missförstå mig rätt nu. Jag tycker inte att skolor ska vara drakoniska paragrafry­ttare. Man kan gott vara lyhörd och se mellan fingrarna då man noterar ett genuint engagemang för en bättre värld – även om man formellt fortsätter att spela den roll man tilldelats av samhället.

Men poängen är alltså denna: Om skolans syfte är att fostra aktiva och självständ­iga samhällsme­dborgare, så erbjuder en klimatstre­jk en sällsynt pedagogisk möjlighet som bara kan utnyttjas om lärare och rektorer tar ett par steg tillbaka.

Den lärdom som då uppenbarar sig är att det verkligt viktiga och värdefulla du kan göra som människa och medborgare aldrig är riskfritt eller gratis. Många av de aktioner, protester och strejker som på allvar förändrat världen mot det bättre har skett mot samhällets och auktoritet­ernas bud, regler och lagar. Från Rosa Parks till Gandhi till Mandela till Pussy Riot till många andra.

Genom historien har aktivister betalat priset med långa fängelsest­raff, med förföljels­e, och i vissa fall med sina liv.

Att delta i en klimatstre­jk med skolans gillande – det är utmärkt. Men att delta i en klimatstre­jk och riskera få en anmärkning för frånvaro – det är faktiskt ännu finare. Och jag tror att eleverna i den senare kategorin dessutom får chansen att lära sig något mycket viktigt om vad det innebär att vara en aktiv medborgare. Om vad klimatkamp­en kommer att kräva under det vuxenliv som väntar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland