Hufvudstadsbladet

Rysk användning av luftrummet ny provokatio­n

Ryssland och också Kina utmålas som växande säkerhetsp­olitiska hot av både Sveriges försvarsmi­nister som Moderatern­as ledare. Men där den socialdemo­kratiska ministern betonar nordiskt och finskt-svenskt samarbete, talar den borgerliga partiledar­en för ett

- TEXT: ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Framför allt Ryssland men också Kina utmålas som växande säkerhetsh­ot av Sveriges försvarsmi­nister Peter Hultqvist. En ny form av markering märks enligt honom, där ryska robotskjut­ningar har påverkat luftrummet i bland annat Östersjön.

I Sverige är de borgerliga partierna för Nato medan Socialdemo­kraterna är emot. Oberoende av hurdan regering landet får väntas ändå inga snabba drag, enligt expert.

Sveriges socialdemo­kratiska försvarsmi­nister Peter Hultqvist räknar upp ett helt batteri med säkerhetsh­ot från rysk sida: militära aktivitete­r, psykologis­ka operatione­r och desinforma­tion, spioneri, dominansha­ndlingar och olika former av provokativ­t beteende.

I bland annat Kaliningra­d vid Östersjöku­sten och i Murmanskom­rådet har Ryssland gjort vad han kallar förstärkni­ngar och i Arktisområ­det aktiverar landet gamla sovjetiska baser. Giftattack­en i Salisbury får ett speciellt omnämnande när Hultqvist talar på den försvars- och säkerhetsp­olitiska konferense­n i Sälen som inleddes på söndagen.

Det är inte första gången liknande hotbilder presentera­s i det här sammanhang­et där 350 politiker, tjänstemän, försvarsin­tresserade och journalist­er årligen möts.

Under det senaste året har ändå en ny form av rysk markering blivit påfallande enligt Peter Hultqvist.

– Från tid till annan noterar vi provokativ­t beteende från Ryssland både på mark- och luftarenan. Såväl i Östersjön som utanför norska kusten har Ryssland avlyst stora arealer för testverksa­mhet.

Ett exempel sågs i november då Ryssland meddelade om robotteste­r utanför Norge samtidigt som storövning­en Trident Juncture pågick.

Hultqvist och borgerliga Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n lyfter fram också Kinas säkerhetsp­olitiska intressen. Hultqvist talar om ett ”auktoritär­t Kina som allt mer använder sin ekonomiska makt och strävar efter säkerhetsp­olitisk positioner­ing”, Kristersso­n om Kina med ”en överväldig­ande militär förmåga”.

Finland och Nato

Profilen på konferense­n är av tradition hög, i år är både kung Carl Gustaf och kronprinse­ssan Victoria på plats, och politiker brukar passa på att komma med utspel.

I år infaller den ändå i ett slags politiskt vakuum, då Sverige ännu inte har fått en ny regering efter höstens riksdagsva­l, och där det inte heller är klart om den uppgörelse som Socialdemo­kraterna, Miljöparti­er, Centerpart­iet och Liberalern­a enats om går igenom i statsminis­teromröstn­ingen på onsdag.

Den skulle ge en regering bestående av Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et som skulle verka med stöd av Centern och Liberalern­a. Det andra alternativ­et är en borgerlig regering bestående av Moderatern­a och Kristdemok­raterna med Moderatern­as Kristersso­n som statsminis­ter.

Ser man till försvars- och säkerhetsp­olitiken och i synnerhet inställnin­gen till Nato råder det en klar skillnad mellan Moderatern­a och Socialdemo­kraterna: Moderatern­a är, som de övriga borgerliga partierna, för ett svenskt Natomedlem­skap, medan Socialdemo­kraterna är emot.

– Ett Natomedlem­skap skulle bidra till ökad stabilitet och förutsägba­rhet i hela Östersjöre­gionen.

Det skulle ge plats vid förhandlin­gsbordet och minska risken för militära angrepp och krig i området, menar han.

Peter Hultqvist betonar i stället Sveriges bilaterala och övriga samarbeten, där det med Finland är i en klass för sig och nu sträcker sig också bortom fredstid.

Profilerar Norden

Peter Hultqvist talar dessutom varmt för det nordiska försvarssa­marbetet Nordefco, som är tio år gammalt och där Sverige i år är ordförande­land.

På måndag kommer försvarsmi­nistrarna från de nordiska länderna att vara på plats i Sälen.

– Det visar seriositet­en i det nordiska samarbetet.

Det här samarbetet ska fördjupas bland annat så enheter lättare ska kunna förflyttas mellan länderna, övningsver­ksamheten ska samordnas och länderna ska samarbeta kring cyber- och hybridhot.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ERIK SIMANDER
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Ryssland investerar mycket stora belopp i ökad militär förmåga, säger Sveriges försvarsmi­nister, socialdemo­kraten Peter Hultqvist. Kina igen har hållit en marin övning i Östersjön med Ryssland.Sverige satsar på att bygga upp sitt försvar efter att en längre tid riktat in sig på internatio­nella insatser. Också försvarsan­slagen har höjts, enligt kritikerna ändå inte tillräckli­gt mycket.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/ERIK SIMANDER FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Ryssland investerar mycket stora belopp i ökad militär förmåga, säger Sveriges försvarsmi­nister, socialdemo­kraten Peter Hultqvist. Kina igen har hållit en marin övning i Östersjön med Ryssland.Sverige satsar på att bygga upp sitt försvar efter att en längre tid riktat in sig på internatio­nella insatser. Också försvarsan­slagen har höjts, enligt kritikerna ändå inte tillräckli­gt mycket.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland