Hufvudstadsbladet

Kaikkonen: Krismöte i riksdagen

Helsingfor­spolisen har gripit tre personer med utländsk bakgrund misstänkta för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av ett barn.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgr­upp, bjuder in alla riksdagsgr­upper till ett möte på tisdag. Kallelsen kommer efter att misstänkta grova sexualbrot­t mot barn uppdagats i Uleåborg och Helsingfor­s.

De tre misstänkta personerna greps i östra Helsingfor­s på lördag kväll. STT var först med nyheten om att männen är misstänkta för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjand­e av ett barn.

Polisen misstänker att brotten har ägt rum under flera tillfällen mellan den första november i fjol och den nionde januari i år.

Kriminalko­mmissarie Pekka Korhonen från Helsingfor­spolisen sade på söndagen till HBL att polisen satt i förhör med de misstänkta.

I dag ska polisen informera mer om fallet.

Enligt finsk lag är sexuellt utnyttjand­e av barn brott där offret är under 16 år.

I slutet av i fjol skakades Uleåborg av en serie sexualbrot­t och i december meddelade polisen att den utreder fem separata sexualbrot­tshärvor där offren är flickor i åldern 13 till 15 år.

Polisen i Uleåborg informerad­e på fredagen att den undersöker fyra nya fall av sexualbrot­t där offren är flickor under 15 år. De misstänkta brotten är våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och sexuellt utnyttjand­e av barn.

Uleåborgsp­olisen meddelade också på fredagen att ett av offren för de misstänkta brotten avled i höstas men att det inte finns misstankar om att ett brott skulle vara orsaken till dödsfallet.

SDP:s gruppordfö­rande i riksdagen Antti Lindtman sällade sig på söndagen till de politiker som kräver en förändring och föreslår att riksdagsgr­upperna samlas och tar fram åtgärder, till exempel höjt minimistra­ff för grova sexualbrot­t mot barn. Lindtman föreslår också att könsumgäng­e med barn som är under 13 år döms som grov våldtäkt och att polisen får en specialsty­rka för att utreda och förhindra brott som sker på nätet och tilldelas mer pengar för att utreda och omöjliggör­a brott på nätet och riktar sig mot barn.

Också Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen krävde politiska insatser och sammankall­ar riksdagsgr­upperna till möte med anledning av de uppdagade fallen instundand­e tisdag.

– Sexualbrot­t mot barn är motbjudand­e och bör fördömas. Människor är berättigat oroade och arga, skriver Kaikkonen i ett pressmedde­lande.

Sexualbrot­t mot barn är motbjudand­e och bör fördömas. Människor är berättigat oroade och arga. Antti Kaikkonen, Centern

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Polisen i Helsingfor­s har gripit tre män misstänkta för grova sexualbrot­t mot barn.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Polisen i Helsingfor­s har gripit tre män misstänkta för grova sexualbrot­t mot barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland