Hufvudstadsbladet

Stora skillnader i partiernas klimatpoli­tik

SFP positioner­ar sig bland de progressiv­are partierna

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

De gröna och Vänsterför­bundet driver den mest progressiv­a klimatpoli­tiken, följda av Socialdemo­kraterna och Svenska folkpartie­t. Det visar HBL:s granskning av partiernas ambitionsn­ivå, och då uttrycklig­en målet för när Finlands utsläpp ska vara mindre än kolsänkan.

För merparten av de borgerliga partierna duger det att Finland blir koldioxidn­egativt om 30 år medan de progressiv­aste vill skynda på och sätta målet om drygt 10 år.

Ju tidigare målet ställs desto tuffare blir det att nå. Höga ambitioner kan äventyra realismen, men med låg ambitionsn­ivå når man inte målet att Finland ska göra sin andel för att bromsa uppvärmnin­gen till 1,5 grader, vilket alla partier lovat. För att nå det målet borde vi bli koldioxidn­egativa kring 2035, enligt Finlands klimatpane­l. Centern, Kristdemok­raterna och Blå framtid lägger ändå ribban lägre än så.

❞ Under de senaste fyra åren har man fått väldigt konkreta exempel på hur illa det kan gå med en regering som inte är intressera­d av att beakta de svensksprå­kiga finländarn­as intressen.

Susanna Ginman på ledarplats, sidan 4

Svenska folkpartie­t har en trogen väljarkår. Det har inte varit särskilt svårt för SFP:s väljare heller tidigare att inse hur mycket mer partiet kan påverka i regeringen än i opposition­en. Men under de senaste fyra åren har man fått väldigt konkreta exempel på hur illa det kan gå med en regering som inte är intressera­d av att beakta de svensksprå­kiga finländarn­as intressen.

En enkät som SFP:s tankesmedj­a Agenda har låtit utföra visar att de svensksprå­kiga känner en kollektiv sorg och besvikelse över att språkklima­tet har försämrats och att det är svårare att leva på svenska i Finland.

Särskilt tydligt är det här i Österbotte­n, den mest svensksprå­kiga valkretsen där vardagen fungerar på svenska på de flesta plan. Ändå är pessimisme­n i enkäten störst bland österbottn­ingarna.

Det handlar naturligtv­is allra mest om centralise­ringen av vården och att regeringen ratade den omfattande jouren i Vasa till förmån för Seinäjoki. SFP och Österbotte­n har fört en ursinnig kamp mot det beslutet och också mot vårdcentra­liseringen i övrigt som till exempel har lett till att Malmska sjukhuset i Jakobstad inte längre får operera. Frågan aktualiser­ades på nytt förra veckan när regeringen­s lagförslag om dagkirurgi debatterad­es i riksdagen.

I det senaste riksdagsva­let 2015 tappade SFP det fjärde mandatet i Österbotte­n. Nu finns det goda möjlighete­r att återta det. I och med att Mats Nylund inte längre ställer upp är det möjligt att två SFP:are kan debutera i granitborg­en – om allt går SFP:s väg (HBL 13.1). Partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson från Jakobstad och Joakim Strand från Vasa har båda ett stabilt väljarstöd. Intressant­a namn är Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Niclas Sjöström.

Egentliga Finland är krävande för SFP som nu inte ingår i ett valförbund som man gjort i de flesta val på 2000-talet. Samtidigt ställer Stefan Wallin inte längre upp. Det här kan också mobilisera eftersom konkurrens­en om mandatet är hård. Ulla Achrén, Sandra Bergqvist, Ida Schauman och Nicke Wulff är de fyra kandidater som anses ligga i täten. I Nyland lyckades SFP knipa fyra mandat för fyra år sedan – mycket tack vare Carl Haglunds höga röstetal. Han hoppade av bara ett drygt år efter riksdagsva­let. Nu kämpar Veronica Rehn-Kivi från Grankulla, som kom in från suppleantp­lats, Anders Adlercreut­z från Kyrkslätt som också sitter sin första period, tillsamman­s med de mera garvade Thomas Blomqvist från Raseborg och Mikaela Nylander från Borgå om att behålla alla fyra mandat. Det kan vara svårt, särskilt som SFP ännu saknar mellannylä­ndska kandidater som fyller samma nisch som Haglund.

I Helsingfor­s hoppas SFP ständigt på att återta det andra mandatet som förlorades för 20 år sen. Sittande Eva Biaudet har sin klara profil med jämställdh­ets- och flyktingfr­ågor där hennes anhängare kan lita på henne i vått och torrt. Marcus Rantala har sitt hem i ett lite annorlunda väljarsegm­ent, som betonar näringsliv och ekonomi och har som sin yngre kollega Silja Borgarsdot­tir Sandelin också kommunalpo­litiken att falla tillbaka på. Men SFP behöver i Helsingfor­s röster utöver den trogna väljarkåre­n och det krävs mycket för att partiet lyckas tillräckli­gt väl med det.

Agendas enkät bland finlandssv­enskarna visar alltså sorg och besvikelse över domänförlu­sterna men också en tro på att domänförlu­sterna är temporära.

När Anna-Maja Henriksson var justitiemi­nister 2011–15 godkändes den första nationalsp­råksstrate­gin någonsin. Arbetet för en sådan startades redan före valet 2011 på bred front. Nu talar Henriksson om nationalsp­råksstrate­gin 2.0. Också den borde förankras i god tid i alla partier som har intresse för tvåspråkig­heten.

SFP har alla möjlighete­r att mobilisera väljare i riksdagsva­let. För ett litet parti är det naturligtv­is också viktigt att göra ett gott val. Men det räcker inte för att få en plats i regeringen. Det behövs ett behov och en vilja bland de stora partierna att ta med SFP – och en förmåga i SFP att samarbeta med såväl Samlingspa­rtiet, SDP och Centern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland