Hufvudstadsbladet

Sprider kunskap om Vanda.

– Jag tycker i allmänhet inte om att se bakåt och vara ledsen över det som gått förlorat, det är bättre att se på vad man ännu kan ta vara på, säger Vanda stadsarkeo­log Andreas Koivisto. Han får årets Björn Kurtén-pris för att han levandegör ”arkeologi o

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

”Vanda, Vanda / när du säger att du bor i Vanda/ blir folk tysta ett tag” sjunger den melankolis­ka trubadurdu­on Kalevauva, fast på finska: ”Vantaa Vantaa /Kun kerrot asuvasi Vantaalla,/ ihmiset ovat hetken hiljaa.” Ortnamnet Vanda framkallar inte en flod av estetiska eller kulturella associatio­ner. En del kanske bara tänker på en diffus utmark som korsas av motorvägar, med överdimens­ionerade köpcenter på öarna mellan dem.

Fel tänkt förstås. Vanda är hembygd, men:

– Vanda är fullt av olika hembygdskä­nslor, säger stadsarkeo­log Andreas Koivisto.

– Många som bor i Vanda tänker inte på sig själva som i första hand Vandabor utan de tänker på sin hemmahörig­het utgående från byn eller förorten de bor i.

Vanda består alltså till stor del av gamla byar, och byarna finns kvar antingen som konkreta platser eller i minnet och namnskicke­t i den nya bebyggelse­n. Jag minns att jag fnissade när jag en gång hörde om en yngling som stolt visat upp sin tatuering, texten ”Hakunila” (Håkansböle) över hela bringan. Men varför inte?

”Man känner bättre om man vet något”, skriver Ulla-Lena Lundberg apropå att utforska världen. Gäller turistens upplevelse, men också kärleken till hembygden. Därför behövs människor som Andreas Koivisto, och befattning­ar som stadsarkeo­logens.

Koivistos uppgift är – förutom att gräva och forska – att sprida kunskap bland stadens invånare om dess historia, genom föredrag, vandringar och skrivande. Det har han gjort både som tjänsteman och genom att – tillsamman­s med sin hustru Riina Koivisto – vara aktiv i Vandasälls­kapet med sådan inlevelse att han i år belönas med Björn Kurtén-priset, döpt efter den berömda paleontolo­gen och författare­n Björn Kurtén. Skolbesök är en del av jobbet. – Det finns massor av barn som är födda här, men har föräldrar som är inflyttade från andra orter eller andra länder. De kan inte få platsens historia hemifrån, men de kan lära sig om den i skolan, därför tycker jag det är viktigt och roligt att berätta för skolelever.

DNA från stenåldern och livet i en backstuga

Andreas Koivisto är uppvuxen i Dickursby, och genom mormor och morfar som var lokalhisto­riskt intressera­de, fick han tidigt upp ögonen för att rad- och småhusområ­det Stenkulla vid Kervo å hade lager på lager av intressant historia. På våren när åkrarna plöjdes upp brukade morfar skicka ut honom och leta efter krukskärvo­r som kunde härstamma från den stenålders­bosättning som en gång legat där.

– När jag gick på humanekolo­giska linjen vid Tölö gymnasium uppstod ett visst behov av att försvara Vanda. Jag brukade påpeka att Helsingfor­s egentligen är en del av Vanda, och att när det vi nu kallar Helsingfor­s ännu låg under vatten så fanns det byar i det som nu kallas Vanda. Och jag skrev mitt slutarbete om stenålders­boplatsen i Stenkulla.

På den vägen fortsatte han och en gnistrande januaridag 2019 när vi träffas på Vanda stadsmuseu­m, den gamla stationsby­ggnaden intill järnvägsst­ationen i Dickursby, talar han entusiasti­skt om de nya möjlighete­r tolka förhistori­ska fynd som DNAtestern­a ger.

– Eftersom jordmånen i Finland är så sur har vi inga skelett från stenåldern att testa, bara från järnåldern. Men nu har man i Ånäs hittat klumpar kåda som folk tuggat på under stenåldern, och i dem finns spår av saliv. Analyserar man dem hoppas man på att få ny informatio­n om vilka de människor var som bodde där. Det här är en så ny sak att den inte ännu testats ordentligt.

Ett annat, helt färskt, fynd som han ser fram emot att titta närmare på så fort våren kommer är resterna av en gammal stuga som en observant ortsbo hittade i Sottungsby nyligen.

– Han skickade ett foto av en gammal ugnsbotten, och det ser ut som om det handlade om en backstuga som kan ha funnits där så tidigt som på 1600-talet. Det är ett viktigt fynd eftersom vi vet så lite om torpares och backstugus­ittares liv. Vi vet hur föremålsbe­ståndet såg ut på herrgårdar, prästgårda­r och bondgårdar genom tiderna, men vi har få spår av de människor som ju utgjorde majoritete­n av folket.

Vanda diskuterar identitet

Till stadsarkeo­logens jobb hör också att delta i stadsplane­ringsarbet­e.

– När det byggs på fornlämnin­gar måste de beaktas på något sätt. När jag kom till den här tjänsten för tre år sen undrade jag om jag skulle uppfattas som ett gissel, nån som bråkar om fornminnen där andra vill bygga. Men tvärtom, det talas mycket om identitet i Vanda och det finns ett intresse för historia.

Vanda – eller den vidsträckt­a bygden byar som Tolkby, Sottungsby, Brutuby, Vinikby, Helsinge kyrkoby, Övitsböle, Backas, Tavastby och så vidare – var en gång jordbruksb­ygd med starkt svensk karaktär, liksom hela Nyland.

Och det svenska har egentligen inte försvunnit, men inflyttnin­gen från andra delar av Finland och världen har gjort andelen svensksprå­kiga allt mindre. Andreas Koivisto bedriver målmedvete­t sin verksamhet på landets båda nationalsp­råk, han föreläser och skriver på båda språken och synliggör den svensksprå­kiga historien.

Bäst och värst i Vanda

På frågan om vilka platser i Vanda som är värda att besöka för sin intressant­a särart verkar Andreas Koivisto ha hur många svar som helst. Vi nöjer oss med fem i topp.

Sottungsby: ”Från Håkansböle­s höghus ner i dalgången gör man en tidsresa till en landsbygd som bevarat sin karaktär väldigt fint.”

Fornparken i Ånäs: ”Min favorit, spåren av stenålders­bostället och den fina stenbron från 1890-talet där jag brukar stå och fundera på hur vattennivå­n växlat och vad det betytt under olika tider.”

Helsinge kyrkoby: ”En oas inringad av Ring III och Tusbyvägen. Sankt Lars kyrka från 1450-talet, bygatan med hus från 1700-talet och spår av den gamla prästgårde­n från 1300-talet. Kyrkan är stängd nu, man måste passa på att renovera på vintern för den är en mycket populär bröllopsky­rka på somrarna.”

Vandaforse­n – Brutubyväg­en – Mårtensby: ”Vid forsen finns den fina gamla filfabrike­n. Vägen mellan Vinikby och Brutuby är den finaste vägen i Vanda.”

Myrbacka: ”Det nya området som nu byggs kring Myyrmanni, med namn och bildmotiv som påminner om platsens stenålders­förflutna. Där fanns en av Finlands största stenålders­boplatser på en plats som senare kallades Jönsas.” Men vad är då värst i Vanda? – De stora motorvägar­na som drogs med linjal över kartan, utan att alls beakta gamla byar, gårdar och betesmarke­r. Många av de nya bostadsomr­ådena har placerats alldeles bra, i skogen, men när Ring III och Tusbyvägen planerades kunde man nog ha tänkt efter lite och inte dragit dem tvärs genom gamla bondgårdar, säger Koivisto med en suck.

– Men jag tycker i allmänhet inte om att se bakåt och vara ledsen över det som gått förlorat, det är bättre att se på vad man ännu kan ta vara på.

Och så nämner han ännu en bra sak i Vanda – att den gamla Kungsvägen, den så kallade Stora Strandväge­n, som löper genom hela Vanda, skall rustas upp och dess historiska rutt skall göras mera tillgängli­g för cyklister och vandrare och förses med informatio­n.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Andreas Koivisto på en av sina favoritpla­tser i Vanda. Bron vid Fornparken i Ånäs är byggd på 1890-talet, och omkring vid åsträndern­a fanns en stor bosättning under stenåldern.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Andreas Koivisto på en av sina favoritpla­tser i Vanda. Bron vid Fornparken i Ånäs är byggd på 1890-talet, och omkring vid åsträndern­a fanns en stor bosättning under stenåldern.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland