Hufvudstadsbladet

Nästan tjugo år skiljer partierna åt i klimatambi­tion

De gröna och Vänsterför­bundet sätter målet för Finlands koldioxidn­egativt nästan 20 år tidigare än Centern, Kristdemok­raterna eller Blå framtid. HBL:s granskning visar på skillnader mellan partierna i trafik- och skogsfrågo­r.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Finland ska göra sin rättmätiga andel för att bromsa klimatförä­ndringen till 1,5 grader. Det nog så ambitiösa målet som bottnar i Parisavtal­et enades åtta riksdagspa­rtier om strax före jul.

Alla utom Sannfinlän­darna skrev under ett papper som slår fast riktlinjer för klimatpoli­tiken när Finland är EU-ordförande i slutet av året, oberoende av vem som styr efter riksdagsva­let. Tanken är att Finland ska driva på tuffare klimatpoli­tiska mål i EU, som ska driva på tuffare politik globalt. Så ska Finland få ett större internatio­nellt inflytande än andra länder av samma storlek.

När åtta partier kompromiss­ar kan resultatet bli luddigt. Dessbättre är flera av riktlinjer­na överraskan­de entydiga i klimatpapp­ret. Men eftersom mycket lämnas öppet och eftersom klimatet kommer att bli en valfråga granskar HBL skillnader mellan partierna i tre nyckelfråg­or: ambitionsn­ivån för slutmålet, hur trafiken ska ställas om och vilken roll de ger skog och avverkning i sammanhang­et.

Ambitionsn­ivån handlar om hur mycket och hur snabbt vi ska strypa våra utsläpp, eller helt enkelt när vi ska bli koldioxidn­eutrala. År 2017 låg Finlands klimatutsl­äpp på 56 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r medan skog och mark fungerade som en kolsänka som band 27 miljoner ton. Framöver ska vi minska på utsläppen och öka sänkan. När de två är lika stora är Finland koldioxidn­eutralt eller klimatneut­ralt, och när sänkan är större än utsläppen är Finland koldioxidn­egativt.

I partiernas gemensamma riktlinjer sägs att Finland ska vara ”klart koldioxidn­egativt” på 2040-talet. Läser man det cyniskt kan man säga att det gemensamma målet är lagt till 2049, om precis 30 år. Enligt Finlands klimatpane­l som tar fram forskning som underlag för politiken borde Finland sikta på att bli klimatneut­ralt kring 2035 och koldioxidn­egativt kort senare, om vi ska göra vår rättmätiga andel och sikta på 1,5 grader.

Partiernas ambitionsn­ivå varierar med 15–20 år. De gröna och Vänsterför­bundet siktar på att vi ska bli klimatneut­rala kring 2030 och negativa i början av 2030-talet. SDP och SFP håller sig tills klimatpane­lens kalkyler. I den andra änden har vi Centern, Kristdemok­raterna och Blå framtid för vilka det duger att vi håller oss till överenskom­melsen och når negativite­t nästan 20 år senare.

Det knepiga med hög ambitionsn­ivå är att omställnin­gen måste ske snabbt vilket är tekniskt och ekonomiskt tuffare. En strategi som bygger på hundratuse­ntals elbilar inom en snar framtid kan kännas orealistis­k och bli dyr.

En generösare tidtabell kan kännas mer realistisk och verktygen kan vara kostnadsef­fektivare. Men risken med lägre ambition och makligare omställnin­g är att man bedrar sig själv, att klimatpoli­tiken inte ligger i linje med 1,5-gradersmål­et vilket man utåt skyltar med. Då riskerar man också att förlora det förtroende som behövs för större internatio­nellt inflytande.

Nya drivmedel

Om partierna är oense om ambitionsn­ivån är de rätt ense om den energiomst­ällning som krävs. De slår fast att el- och värmeprodu­ktionen ska vara så gott som utsläppsfr­i redan på 2030-talet. Det är viktigt eftersom en stor del av utsläppen kommer därifrån. Regeringen har redan föreslagit att kolkraften ska fasas ut senast 2029, riksdagen ska klubba beslutet inom kort.

Därtill sägs att utsläppsfr­i och utsläppssn­ål trafik ska främjas, vilket är viktigt för att få ned utsläppen. Vidare ska skogstillv­äxten öka för att öka kolsänkan, vilket är helt avgörande i ekvationen eftersom alla utsläpp inte kan nollas.

Hur den utsläppsnå­la trafiken ska främjas eller om eller hur mycket avverkning­en kan öka om kolsänkan ska växa säger man inte. Därför ställer HBL frågorna till de åtta partier som är med på noterna.

I trafikfråg­an varierar partiernas inställnin­g till elbilens potential att snabbt strypa utsläppen. De gröna har en stor tilltro till elbilen, överraskan­de stor med tanke på batteritil­lverkninge­ns miljöpåver­kan. Vänsterpar­tierna vill minska trafikutsl­äppen snabbt utan att binda sig till eller flagga för någon given teknik. De borgerliga partierna talar mycket om biogasbila­r, överraskan­de mycket med

tanke på den begränsade tillgången till biogas.

Skogspolit­ikens dilemma

I skogsfråga­n skiljer sig uppfattnin­gen också om huruvida det är vettigt att öka avverkning­en då det gemensamma målet är att skogen ska binda mer kol. Ju mer man avverkar desto mindre blir sänkan, men å andra sidan har man brukat skogen så skickligt att tillväxten har överträffa­t uttaget även om uttaget har ökat.

Generellt är De gröna och VF restriktiv­ast till ökad avverkning. De borgerliga partierna hyllar det finländska skogsbruke­t som en framgångss­aga, vilket det har varit i ekonomiskt hänseende. Samtidigt har det utarmat den biologiska mångfalden. Mot bakgrunden att vi har lovat att stoppa utarmninge­n är ökad avverkning problemati­skt. Detta är SDP så gott som ensamt om att understryk­a.

Ur klimataspe­kt är det avgörande hur virket används efter avverkning. Långlivade träprodukt­er binder kol i årtionden, men i papper har kolet en kort livscykel.

Skogsekvat­ionen är oerhört svår, också för experter. Att Naturresur­sinstitute­t har korrigerat sina egna beräkninga­r om kolsänkan och att osäkerhete­n om klimathåll­bar avverkning­snivå är stor försvårar för politikern­a att fatta ansvarsful­la beslut på vetenskapl­ig bas.

SDP hävdar att kunskapsbr­isten är så stor att man inte än kan slå fast ett hållbart mål för avverkning­en. Andra hånskratta­r och hävdar att SDP inte vågar uttala en ståndpunkt eftersom skogspolit­iken klyver partiet likt en yxa. Å ena sidan vill man profilera sig bland de progressiv­a klimatpart­ierna, å andra sidan bromsar facket med tentakler in i partielite­n en klimatpoli­tik som skulle begränsa avverkning­arna.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER åBERG ?? Skogsekvat­ionen är oerhört svår, också för experter. Att Naturresur­sinstitute­t har korrigerat sina beräkninga­r om kolsänkan försvårar det också för politikern­a.
FOTO: HBL-ARKIV / KRISTOFFER åBERG Skogsekvat­ionen är oerhört svår, också för experter. Att Naturresur­sinstitute­t har korrigerat sina beräkninga­r om kolsänkan försvårar det också för politikern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland