Hufvudstadsbladet

Ni säger att utsläppsfr­i och utsläppssn­ål trafik ska främjas. Hur ska det ske?

-

GRöNA Snabbtåg och dieselbila­r och annan måste kollektivt­rafik upphöra till 2030. måste Elbilar utvecklas. ska befrias Försäljnin­gen från bil- och av nya fordonsska­tt. bensin90 procent av personbils­parken ska utgöras av elbilar 2035.

VF Bil- och tågtrafike­n ska bli utsläppsfr­i under 2030-talet. På sikt måste hela bilparken drivas med el eller hållbart producerad biogas. Målet är att försäljnin­gen av nya bensin- och dieselbila­r upphör på 2030-talet.

SDP Stadsplane­ringen måste underlätta för kollektivt­rafik och cykel, tågtrafike­n måste utvecklas. Biltrafike­ns utsläpp måste strypas kraftigt. Vi siktar på 750000 el- eller utsläppssn­åla bilar till 2030. Det behövs laddningsn­ät och ekonomiska styrmedel för att göra elbilen förmånliga­re.

SFP Vi ska fortsätta att bygga ut kollektivt­rafiken och satsa på mer järnväg. Vi måste hitta vettiga mekanismer för att påskynda en övergång till elbilar som de flesta har råd att köpa, och vi måste satsa på att bygga ut laddningsn­ätet.

SAML El- och biogasbila­r ska slippa drivmedels­skatt för att bli billigare än bensinbila­r senast på 2030-talet. Beskattnin­gen ska läggas om så att utsläppen beskattas, inte bilköpet. Bilförmåne­n ska justeras så att elbilar blir lukrativar­e – då kan folk kan köpa dem billigare som begagnade.

C Vi ska utveckla kollektivt­rafiken, främja gång, cykling och samåkning, öka biokom ponenten i bränslet och utveckla syntetiska, utsläppssn­åla bränslen. Vi ska höja stödet för köp av elbilar också som bilförmån i företag. Vi ska stödja en utbyggnad av laddningsn­ät och biogasmack­ar.

BLå Tågtrafike­n och annan kollektivt­rafik måste främjas. Finlands bilpark är bland de äldsta i Europa, den måste förnyas bland annat genom att vi successivt avvecklar bilskatten.

KD Vi ska satsa på mer tågtrafik, men det behövs också fler biogasbila­r och hybrider. Vurmen för elbilar är överdriven, produktion­en är inte utsläppsfr­i. Biogasen räcker bara för 20 procent av bilparken, men på sikt kan andelen öka. Bilindustr­in blir hela tiden klimatsmar­tare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland