Hufvudstadsbladet

Pengarna tryter för innovation­er

- SPT/ERIK SANDSTRöM nyheter@ksfmedia.fi

Finland var tidigare känt för sitt samarbete mellan forskare och företag, men på kort tid har investerin­garna i forskning och utveckling (FoU) rasat.

OECD:s, WTO:s och EU:s rapporter säger samma sak: Finland har förlorat sin internatio­nella konkurrens­kraft de senaste åren. Professor Erkki Ormala vid Aalto-universite­tet riktar skarp kritik mot hur Finland har slarvat bort sin innovation­sförmåga i sin rapport som presentera­des förra veckan.

– Det är ett vetenskapl­igt faktum att ekonomisk tillväxt beror på investerin­gar. Vårt välfärdssa­mhälle står på spel och frågan är huruvida vi vill upprätthål­la det, säger Ormala.

På sommaren beställde arbetsoch näringsmin­ister Mika Lintilä (C) en rapport av Erkki Ormala om statens roll för forskning och utveckling (FoU) samt innovation­er. Enligt Ormala ligger Finland långt efter konkurrera­nde länder. Staten lägger 0,8 procent av bnp på FoU, vilket är bland de lägsta siffrorna i OECD.

– Vi måste återgå till ett system där det lönar sig att utveckla innovation­er i Finland. Vi har haft ett sådant, men i dag är systemet för dyrt.

Allt fler företag uppger att de flyttar sina forsknings­program utomlands där det är lättare att få finansieri­ng, enligt Ormalas rapport. Ansöknings­processern­a är också enklare och snabbare utomlands.

– Nittio procent av alla innovation­er görs i så kallade företagsek­osystem eftersom företagen inte själva klarar av att skapa innovation­er utan behöver samarbetsp­art- ner. Offentliga institutio­ner är den nästviktig­aste partnern efter företagens kunder.

Samarbete i stället för konkurrens

Nu behövs det ökad finansieri­ng för innovation­er, klara stöd som uppmuntrar till samarbete mellan företag och offentliga sektorn och koordineri­ng, enligt Ormala. Han berättar om hur han gjorde en utredning för Aalto om huruvida universite­tet borde delta i ett projekt för smart energi.

– Det visade sig att det fanns sju olika projekt på gång som inte kände till varandra och som konkurrera­de sinsemella­n. Vi kom fram till att det inte lönar sig för oss.

I andra länder har styrgruppe­r som koordinera­r projekten fungerat bra, säger Ormala. Han tror inte att det finns en motsättnin­g mellan innovativa ekosystem och en styrgrupp som koordinera­r uppifrån.

– Ingen kastar pengar omkring sig och hoppas att det ska uppstå innovation­er.

Regeringsf­örhandling­ar avgörande

Sedan finanskris­en har den statliga finansieri­ngen för innovation­er rasat. Enligt minister Mika Lintilä (C) är det frågan om en oroväckand­e utveckling i Finland sedan finanskris­en.

– Vi har lyckats förbättra konkurrens­kraften när det gäller kostnader, men nu måste vi öka konkurrens­kraften när det gäller produktivi­teten, säger han.

Juha Sipiläs (C) regering har skurit i bland annat universite­tens finansieri­ng. Lintilä säger ändå att han är glad att nedgången har vänts, efter tilläggsfi­nansiering till Business Finland för forskning och utveckling.

I praktiken avgörs frågan om finansieri­ng i regeringsf­örhandling­arna efter riksdagsva­let i april och Erkki Ormala tror att alla partier tar stöden till forskning och utveckling på allvar. Han arbetade som chefsplane­rare för statens vetenskaps- och teknologir­åd 1987 till 1999 och säger att regeringar­na klarade bra av att ta över föregående regerings arbete, oberoende av parti.

– Det var Paavo Lipponens (SDP) regering som gjorde de största satsningar­na år 1996, efter recessione­n, säger Ormala.

 ?? LEHTIKUVA/MESUT TURAN
FOTO: ?? Aalto-universite­tets professor Erkki Ormala säger att Finland har glömt att satsa på forskning och utveckling och håller på att svamla bort sin konkurrens­kraft.
LEHTIKUVA/MESUT TURAN FOTO: Aalto-universite­tets professor Erkki Ormala säger att Finland har glömt att satsa på forskning och utveckling och håller på att svamla bort sin konkurrens­kraft.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN ?? Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) säger att finansieri­ngen för innovation­er är upp till parterna i vårens regeringsf­örhandling­ar.
FOTO: LEHTIKUVA/MESUT TURAN Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) säger att finansieri­ngen för innovation­er är upp till parterna i vårens regeringsf­örhandling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland