Hufvudstadsbladet

Svensk försvarsex­pert vill ha finsk långsiktig­het

- ANNA SVARTSTRöM

Trots olika syn på Nato kommer den säkerhetsp­olitiska inriktning­en inte att ändra över en natt, säger den försvarspo­litiska experten Annika Nordgren Christense­n.

Det är ännu öppet om det regeringsu­nderlag som Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Liberalern­a och Centerpart­iet har förhandlat fram i Sverige går i genom. Vänsterpar­tiets stöd behövs, och det är inte klart hur partiet kommer att agera i statsminis­teromröstn­ingen på onsdag.

Oberoende av om Sverige får en regering med en socialdemo­kratisk eller en borgerlig statsminis­ter, kommer det inte att bli några omedelbara förändring­ar som påverkar Finland, enligt Annika Nordgren Christense­n. Hon är tidigare riksdagsle­damot och nu fristående försvarspo­litisk expert.

Det här även om socialdemo­kraterna och de borgerliga partierna har olika inställnin­g till ett svenskt medlemskap i försvarsal­liansen Nato.

Socialdemo­kraternas nej är nämligen tydligt, vilket gör att det parla- mentariska stödet inte räcker till. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n talar varmt för Nato men säger samtidigt att en bred demokratis­k förankring är nödvändig.

Nordgren Christense­n medverkar i antologin ”Säkerhetsp­olitik för en ny regering” som kom ut i veckan.

Vad är din hälsning till en ny svensk regering? – Framför allt tror jag det är viktigt att lära sig att det är resursslös­eri att växla upp och växla ner så som vi har gjort. Man har i Finland varit så mycket bättre än i Sverige på att hålla i förmågan oavsett dagsläget och diskussion­en i Kreml. Vi har varit mycket mer anpassning­sbara i närtid men då måste man investera på ett helt annat sätt.

– Jag önskar att vi mer hotbildsob­eroende tar säkerhet på allvar i Sverige, på ett lite mer finskt sätt.

Partierna i Sverige är nu ense om att öka pengarna till försvaret, 2019 med 3,9 miljarder kronor eller 350 miljoner euro. Det här efter att Sverige i många år minskade anslagen betydligt och i stället riktade in sig på internatio­nella insatser. 2014 kom sedan något av en helomvändn­ing försvarspo­litiskt.

Där Moderatern­a har sagt att den svenska försvarsbu­dgeten ska komma upp till Natomålet 2 procent av bnp säger socialdemo­kraternas försvarsmi­nister att han inte vill låsa sig vid ”fyrkantiga mål” och att det viktigaste är hur man använder pengarna.

Finlands försvarsbu­dget uppskattas i år vara 1,29 procent av bnp. Sveriges har länge varit klart lägst i Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland