Hufvudstadsbladet

Turerna kring namnbytet

-

●●Frågan om makedonien­s namn har varit känslig ända sedan staten bildades i början av 1990-talet efter att ha brutit sig ur det då sönderfall­ande Jugoslavie­n. Ett par år senare löstes frågan preliminär­t genom det provisoris­ka namnet Före detta jugoslavis­ka republiken makedonien (förkortat Fyrom på engelska), under vilket landet blev medlem i FN.

●●i dagsläget verkar staten under namnet republiken makedonien, sedan det förts in en formulerin­g i konstituti­onen om att staten inte har några territorie­lla anspråk. FNledda samtal för att lösa namndispyt­en låg nere i flera år fram till sommaren 2018 då de återupptog­s och ledde fram till det nu omstridda förslaget Nordmakedo­nien, inom ramen för det så kallade Prespa-avtalet.

●●Namnfrågan är viktig för makedonien, inte minst för de makedonska politiker som vill att landet går med i EU och Nato.

●●greklands regering har i och med Prespa-avtalet gett klartecken för ett makedonskt medlemskap i EU och Nato under namnet Nordmakedo­nien, men det formella beslutet har ännu inte fattats av parlamente­t i Aten och frågan har fortsatt att orsaka politisk turbulens i landet.

●●När avtalet tas upp för omröstning i greklands parlament är ännu oklart. regeringen planerar en omröstning i mars, men det kan också bli tidigare. En majoritet av de grekiska väljarna är enligt opinionsmä­tningar motståndar­e till avtalet, men bland de 300 ledamötern­a i parlamente­t i Aten finns det enligt regeringsp­artiet syriza en majoritet som kommer att rösta ja.

●●Även i makedonien finns kritiska röster mot ett namnbyte. Bland annat är president gjorge ivanov en högljudd motståndar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland