Hufvudstadsbladet

Finland borde gå i bräschen för att använda inhemsk förnybar diesel

- INGALILL TUOMOLIN Borgå

BRäNSLE Jag läste artikeln ”Förnybar diesel fick pris” (HBL 17.11.2018) och blev både stolt och glad. Det handlade om Neste som i slutet av oktober fick det internatio­nella priset ”The Eric and Sheila Samson Prime Minister’s Prize for innovation in alternativ­e fuels for transporta­tion” som delas ut i samband med en årlig konferens för smarta mobilitets­lösningar i Tel Aviv.

Det var en stor överraskni­ng för mig att Neste är störst i världen inom segmentet förnybar diesel i sina tre raffinader­ier i Sköldvik, Rotterdam och Singapore. Nu producerar Neste cirka tre miljoner ton, alltså tre miljarder liter förnybar diesel och räknar med att öka produktion­en till fyra miljoner ton inom drygt ett år.

Det här har man inte precis trummat för i Finland, liksom inte heller att förnybar diesel kan reducera upp till 90 procent av växthusgas­utsläppen. Råvarorna för dieseln är till 82 procent olika restströmm­ar som exempelvis slaktavfal­l, frityrolja och annat avfall. Och det fantastisk­a är att den förnybara dieseln Neste MY kan användas utan några som helst ändringar i fordonen, för den är helt kompatibel med de nuvarande dieselsort­erna, och kan med fördel användas också i gamla dieselford­on.

Vi behöver alltså inte skrota vår gamla bil- och transportf­ordonspark och producera nya fordon för att övergå till el någon gång i framtiden, utan vi kan minska våra växthusgas­utsläpp med upp till 90 procent jämfört med konvention­ell fossil diesel genast. Redan i juni 2017 gick Borgå som första stad in för Neste MY i hela sin dieselmate­riel för att få sitt koldioxida­vtryck så litet som möjligt.

Dessutom skall ju el ock- så produceras, för att inte tala om kostnadern­a och miljökonse­kvenserna för att byta ut hela fordonspar­ken, hur skall det gå till? Vem betalar? Vi är nu redan väldigt elberoende och atomkraftv­erket Olkiluoto 3, världens nästdyrast­e byggnad som beräknas tas i drift 2019, tio år försenat, kommer att ha kostat 8,5 miljarder euro innan det producerat någon el alls. Rosatomkra­ftverket Hanhikivi i Pyhäjoki försenas ytterligar­e fyra år, det var beräknat att det kan tas i drift 2024, nu är det snarare 2028, om ens då som gäller. Beror på säkerhetsf­öreskrifte­rna.

Så har vi den andra stora aspekten av Nestes förnybara diesel – råvarorna är miljöfarli­gt avfall som belastar miljön globalt; slaktavfal­l, avfall från fiskodling­ar, frityrolja som används i mängder i matlagning­en. Jag kommer också att tänka på hönsavföri­ngsbergen, också hönskadave­rdito i Ryssland, som belastar miljö och

Varför tas inte bränslet upp då vi funderar på hur vi skall minska vårt koldioxida­vtryck i trafiken?

vattendrag. Just nu utvecklar Neste en teknik för att kunna använda alger eller lignocellu­losa som råvara samt också att återanvänd­a plast som råvara i stället för råolja. Tänk vad det skulle betyda för miljön till havs och land om man kunde använda plast i stora mängder för att framställa dieselolja!

Inte att undra på att Neste fick internatio­nellt pris och berömmelse för sin förnybara diesel. Den kunskap företaget har för att förvandla avfall till bränsle med ytterst liten växthusgas­belastning, och inte bara det utan renare avgaser kommer säkert att locka flera raffinader­ier till att producera förnybar olja på avfall. Också innovation­er att samla in avfall, till exempel plast som råvara kommer säkert att födas. En behöver bara tänka på att man kan slippa de avgaser som nu förpestar luften i flera länders städer för att förstå potentiale­n.

Men varför går inte Finland i bräschen för att övergå till att använda inhemsk förnybar diesel? Varför tas inte bränslet upp då vi funderar på hur vi skall minska vårt koldioxida­vtryck i trafiken då vi har ett raffinader­i i eget land? I stället talas det bara om att skrota alla fordon som går på fossilt bränsle och köpa nya fordon som går på el, sedan någon gång 2030 eller 2050. Neste är ju ännu finskt, inte till exempel kinesiskt. Eller hur?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland