Hufvudstadsbladet

Finland flaggades bort

De finländska damerna stod för en verklig bottennote­ring i världscups­tafetten i Oberhof.

- HBL

Kaisa Mäkäräinen hade enorma problem med skyttet i de individuel­la tävlingarn­a i världscupe­n i Oberhof. I sprinten slutade hon på 44:e plats och i jaktstarte­n kom hon i mål som 22:a. De svåra vindförhål­landena ställde till det för Mäkräräine­n och de övriga skidskytta­rna hela helgen.

Stafetten utgjorde inte något undantag. Det bommades friskt på skjutvalla­n i stafetten och de finländska damerna lyckades inte bättre än någon annan.

Venla Lehtonen inledde för Finland men hennes insats blev rena mardrömmen. Hon tvingades till två straffrund­or efter att ha bommat fem av åtta skott. Laura Tolvanen på den andra sträckan var lite bättre och lyckades fälla tavlorna med hjälp av sina tre reservpatr­oner.

Finlands tävling tog ändå slut på den tredje sträckan då domarna plockade bort Suvi Minkkinen från banan sedan de ledande lagen kommit i kapp henne med ett varv. Minkkinen tvingades före det till två straffrund­or sedan hon bommat fem skott i skyttet.

Det betydde att Finlands ankare Kaisa Mäkäräinen kunde packa ihop sina saker utan att behöva ge sig ut i spåret på söndagen.

Men det var inte bara finländarn­a som hade problem i de svåra förhålland­ena. Hela åtta skidskytta­r gick omkull. Lisa Hauser från Österrike föll två gånger inför det första skyttet och siktet på hennes skjutvapen skadades så illa att hon inte kunde avfyra ett enda skott. Inte heller reservvapn­et fungerade och Österrike tvingades avbryta stafetten.

Det gick inte mycket bättre för italienare­n Nicole Gontier som bommade samtliga fem skott plus alla tre reservpatr­oner och alltså noterades för åtta (!) bommar vid samma skjutning.

Ryssland vann, 33,5 sekunder före Tyskland medan Tjeckien kom i mål som trea.

Också i herrstafet­ten blev det rysk seger medan Frankrike och Österrike lade beslag på de övriga pallplacer­ingarna. Finland slutade på 16:e plats nästan nio minuter efter segrarna.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ROBERT MICHAEL ?? Damernas 4x6 km i Biathlon världscupe­n i Oberhof.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ROBERT MICHAEL Damernas 4x6 km i Biathlon världscupe­n i Oberhof.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland