Hufvudstadsbladet

Dubbel svensk seger i sprintstaf­etten

- HBL-TT

Tre svenskor på pallen individuel­lt och dubbelsege­r i stafetten i Dresden. Sverige dominerar sprinten i världscupe­n. – Det är väl jävligt stort tycker jag, säger Maja Dahlqvist efter en historisk helg för de svenska sprintdame­rna.

LäNGDåKNIN­G – Det är synd att vi inte får ha tre lag, säger Stina Nilsson efter den svenska dubbelsege­rn i världscupe­n.

Nilsson krattade för segern och Maja Dahlqvist avgjorde. Ettan och tvåan i lördagens sprint fixade segern även i söndagens sprintstaf­ett.

Det svenska förstalage­t vann sedan Stina Nilsson spräckt fältet och dragit upp tempot på den näst sista sträckan. Maja Dahlqvists sistasträc­ka var taktiskt väl utförd, när hon knäckte motståndar­na och passerade norska Maiken Caspersen Falla in mot mållinjen.

Har svensk sprintåkni­ng någonsin haft en lika bra världscups­helg? – Jag tror inte det. Vi blev ju historiska i går med trippeln. Så det var fint att få följa upp det i dag, säger Stina Nilsson, som tillsamman­s med Maja Dahlqvist åkte i det segrande förstalage­t,

Nilsson, för ovanlighet­ens skull i rollen som första startande i laget, krattade för segern när hon gav Maja Dahlqvist en ledning efter att ha spräckt upp fältet inför sistasträc­kan.

– Det blev precis som jag ville ha det. Jag fick gå hårt på sista varvet och kunde växla till Maja. Jag hade en väldig trygghet i att hon kunde förvalta det på ett bra sätt, säger Nilsson, som kan tänka sig en förstasträ­cka även på ett VM.

– Det var kul. Jag är öppen för att åka vad som helst jag blir uttagen till.

Var det ändå nervöst när du lämnade över till Dahlqvist? – Absolut. Framförall­t var det väldigt tajt då. Många tuvor och många stavar som kan ryka.

På herrsidan blev det norsk dubbelsege­r.

De finländska åkarna stod över helgens världscupt­ävlingar i Dresden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland