Hufvudstadsbladet

Andreas Koivisto

-

● Född: 1978

● Familj: Fru och tre döttrar, födda 2006, 2009 och 2015.

● Arbete: Sedan 2015 stadsarkeo­log i Vanda

● Uppvuxen: För det mesta i Dickursby, första barndomshe­mmet fanns vid Stenkullab­erget, ovanpå en stenålders­bosättning Stenkulla/Markulla. ”Och som diplomatba­rn bodde jag några år i Moskva.”

● Studerat: Arkeologi vid Helsingfor­s universite­t

● Arbetat med tidigare: Olika utgrävning­ar i Finland och i Ryssland, byhistorik­en Vårt Sottungsby – Sotunkimme, medverkan i barnboken Aikamadot – Tidsmaskar­na (om Vandas medeltid) och andra publikatio­ner, föreläsnin­gar och liknande korta jobb.

● Nästa bok: Den tvåspråkig­a barnboken Stenkullab­ergets berättelse­r / Ikikallion kertomuksi­a utkommer våren 2019, med illustrati­oner av Tom Björklund (man kan läsa mera om boken på bloggen stenkullab­erget.blogspot. com). ”Och sen en vuxenbok.”

● Aktuell med: Belönades i går med årets Björn Kurténpris på 2000 euro för ”popularise­ringen av arkeologi och Vandabygde­ns historia på ett intressevä­ckande och levande sätt. Han har skrivit flera böcker om Vandas historia, även för barn, och är en aktiv bloggare. Han besöker skolor, föreläser och ordnar byavandrin­gar för Vandaborna. Koivisto är på ett naturligt sätt verksam på bygdens och landets båda nationalsp­råk.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland