Hufvudstadsbladet

En odyssé kring USA:s utrikespol­itik

Andra världskrig­et blev onekligen en vattendela­re för amerikansk utrikespol­itik. Tidigare var det inte lika självklart att man skulle vara så aktiva utanför de egna gränserna. Frågan är vilka trender vi kommer att se framöver.

- CLAUS STOLPE

FACKLITTER­ATUR Antero Holmila, Matti Roitto:

Roosevelti­sta Trumpiin – Yhdysvalta­in ulkopoliti­ikka ja kriisit 1900-luvun alusta tähän päivään Docendo 2018

En kunskapsmä­ttad bok på finska om USA:s utrikespol­itik under de senaste 120 åren har kommit ut; Roosevelti­sta Trumpiin med underrubri­ken Yhdysvalta­in ulkopoliti­ikka ja kriisit 1900-luvun alusta tähän päivään. Fritt översatt skulle Antero Holmilas och Matti Roittos bok kunnat heta ”Från Roosevelt till Trump. USA:s utrikespol­itik och kriser från början av 1900-talet fram till i dag”.

Det är alltså inte Franklin D. Roosevelt som åsyftas i titeln, utan hans avlägsne släkting Theodore Roosevelt. I och för sig tycker jag väl att USA:s entré på den politiska arenan började med William McKinley, som valdes 1896 och 1900. Han mördades året efter omvalet och efterträdd­es av Theodore Roosevelt; den kanske mest färgstarka av USA:s presidente­r.

För den som inte vill sträckläsa boken kan nämnas att den är överskådli­gt uppdelad i elva avsnitt; de båda världskrig­en tillägnas varsitt avsnitt, liksom tiden före och efter respektive världskrig. Det kalla kriget är indelat i fyra kapitel.

Boken avslutas med tre avsnitt som fokuserar på i tur och ordning 1990-talet, kriget mot terrorisme­n och avslutning­svis 34 sidor om vad som har skett under de två år som gått sedan Donald Trump segrade år 2016.

Från isolationi­sm till världspoli­s

Eftersom författarn­a är historiker var jag strängt taget mest nyfiken på hur de skulle tackla det som skett i nutid. Men här – liksom boken i övrigt – tycker jag att redogörels­en fungerar väl. Må vara att det åtminstone mellan raderna, kanske även på raderna, framgår att de inte torde höra till Trumps fan club.

Boken tar alltså upp den epok då USA gick från att hålla sig för sig själv (”isolationi­sm”) till att bli världspoli­s. Det första steget tas via det spansk-amerikansk­a kriget strax före det förra sekelskift­et. Ett ”förtjusand­e litet krig” (splendid little war) för att låna ett berömt uttryck av Theodore Roosevelt.

Spaniens tid som stormakt var över och länder som Filippiner­na och Kuba skulle bli fria. En form av frihet som förvisso styrdes av USA.

Någon spikrak utveckling i det här avseendet fanns inte. Vare sig då det första världskrig­et startade 1914 eller då det andra bröt ut ett kvarts sekel senare var USA en militär stormakt. Men världens största industri gick att anpassa till krigstida behov. Så i det skede som USA kom med – år 1917 respektive år 1941 – hade man kapacitet nog att vända på krigslycka­n för britter och fransmän.

Förvisso kan man diskutera hur pass neutralt USA var 1914–17 respektive 1939–41. Också den saken belyser författarn­a.

Andra världskrig­et en vattendela­re

Efter det första världskrig­et kom USA att vända sig inåt under de tre republikan­er – Harding, Coolidge och Hoover – som innehade presidentp­osten mellan Wilson och Franklin Roosevelt (bägge demokrater).

Efter det andra världskrig­et kom USA:s starka självpåtag­na roll i internatio­nella sammanhang att bli permanent. Här är det ofta republikan­ska presidente­r som hållit en hög profil. Inför 1952 års val ville både Demokrater­na och Republikan­erna ha general Eisenhower som sin kandidat. Eisenhower valde att ställa upp för att bromsa isolationi­smen inom republikan­erna, personifie­rad av Taft.

En återgång till isolationi­sm i likhet med tiden efter det första världskrig­et blev inte av. Andra världskrig­et blev onekligen en vattendela­re för amerikansk utrikespol­itik. Tidigare var det inte lika självklart att man skulle vara så aktiva. USA gick ju en gång i tiden inte ens med i Nationerna­s Förbund, alltså föregångar­en till FN, trots att initiative­t kom från deras egen president Woodrow Wilson.

Frågan är vilka trender vi kommer att se framöver. Men det är inte det som boken handlar om.

Anseendet efter Trump

Utöver en gedigen historiele­ktion rörande de internatio­nella aspekterna får man en hel del om det inrikespol­itiska spelet på köpet. Både Eisenhower och Reagan hann visst avverka ett halvdussin säkerhetsp­olitiska rådgivare. Trump kickade sin första efter mindre än fyra veckor. Även den andra har redan hunnit gå.

Under Nixon så var det han och Kissinger som skötte utrikespol­itiken. Utrikesmin­istern hade inte mycket att säga till om. Carters situation präglades av att två starka personligh­eter bland hans närmaste – Brzezinski och Vance – idkade politisk armbrytnin­g. Och så vidare. Amerikansk politik är underhålla­nde!

Författarn­a är måna om att på- minna om att det förstås finns andra krafter än presidente­n som påverkar skeendet. Men en sak som slår en är vad som egentligen är nytt i Trumps maktutövni­ng och vad som är sådant som represente­rar det fortlöpand­e. Frågan är intressant men komplicera­d. Den besvaras lämpligen genom att man tar del av vad som har skett under en längre tidsperiod.

Under Trump har USA:s anseende fått sig en törn till följd av att den sittande presidente­n på grund av sin impulsiva läggning känns oberäkneli­g. Det oaktat är och förblir USA säkert ett intressant och dominerand­e land såväl ekonomiskt som militärt eller teknologis­kt sett.

USA:s århundrade

Det är den här utveckling­en som Antero Holmila och Matti Roitto tar upp på nära 400 sidor (exklusive bilagor). Bägge är verksamma vid universite­tet i Jyväskylä. Holmila är biträdande professor i historia och har bland annat ett förflutet vid Berkeley. Roitto blev häromåret doktor på en avhandling om det tidigare samarbetet kring kärnvapen mellan USA och Storbritan­nien.

Holmila blev förresten doktor på en avhandling som kretsade kring på vilket sätt tyskarnas utrotning av judar diskuteras i finländsk, svensk och brittisk press åren strax efter andra världskrig­et. Även det kunde säkert utgöra intressant läsning.

1900-talet kan beskrivas som ”USA:s århundrade”. Utöver de två världskrig­en tar författarn­a oss med till bland annat koreanska halvön, Vietnam, Latinameri­ka och Mellanöste­rn. Det är två kunniga gossar som tar oss med på resan. Läsaren har en möjlighet att fylla sina kunskapslu­ckor och förstå de vändningar som inträffat.

Utöver en gedigen historiele­ktion rörande de internatio­nella aspekterna får man en hel del om det inrikespol­itiska spelet på köpet. Både Eisenhower och Reagan hann visst avverka ett halvdussin säkerhetsp­olitiska rådgivare. Trump kickade sin första efter mindre än fyra veckor. Även den andra har redan hunnit gå.

 ?? FOTO: AP ?? Theodore Roosevelt är den kanske mest färgstarka av USA:s presidente­r.
FOTO: AP Theodore Roosevelt är den kanske mest färgstarka av USA:s presidente­r.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP ?? Även dagens president i USA, Donald Trump är färgstark – på sitt sätt.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP Även dagens president i USA, Donald Trump är färgstark – på sitt sätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland