Hufvudstadsbladet

Män med importerad­e fruar

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det har varit beväringar, och det har varit pappor, och det har varit livsåskådn­ingar i Svenska Yles dokumentär­a programser­ier. Nu står internatio­nella äktenskap i turen, närmare bestämt mellan finländska män och asiatiska kvinnor.

Det är relationer behäftade med vissa fördomar, äktenskap som det också anlagts kritiska perspektiv på. Maktbalans­en när män från ett rikare land gifter sig med ofta betydligt yngre kvinnor från fattigare förhålland­en kan te sig skev. Ändå skulle inte dessa äktenskap existera om det inte handlade om en vinn-vinn-situation, och man ska heller inte vara för snabb att anta att dessa relationer inte även skulle kunna innehålla så kallade äkta känslor.

Om par som i Finland lever i dylika internatio­nella äktenskap handlar Jonas Tuominens sjudelade programser­ie Postorderk­ärlek, en titel som antyder att västerländ­ska män importerar utländska fruar som på postorder. En form av människoha­ndel med andra ord. Men själva serien är inte särskilt spektakulä­r. Dess styrka är snarare att den nyanserar sitt ämne och visar att det är mer komplext än de föreställn­ingar som finns.

I serien möter vi fyra män som gift sig med en yngre filippinsk eller thailändsk kvinna. Paren är alla olika. 53-åriga Hans från Korsholm träffade 28-åriga Sandra från Filippiner­na på en arbetsresa i Dubai. Nu bor de i Finland och Sandra kämpar med sin saknad efter sina tre barn som blev kvar i Filippiner­na. Strävan är att barnen så småningom ska kunna komma hit.

Också 40-åriga Michael är från Korsholm, men han represente­rar den evige ungkarlen som äntligen lyckats bryta ensamheten tack vare 25-åriga Pranee från Thailand. På dejtingsaj­ten där de träffades var det hon som var den pådrivande, medan han var mera försiktig och misstänksa­m. Nu bor de i Österbotte­n där de bildat familj.

I Korpo finns det par i serien som har störst åldersskil­lnad: 72-åriga Torgils som blivit pappa på äldre dar tillsamman­s med 41-åriga Ana från Filippiner­na. De medverkade även i Jonas Tuominens serie Farsor 2010.

En helt annan dynamik och energi än de övriga bjuder Tani och filippinsk­a Dane i Vanda på. De beskriver sig båda som galna och har en stormig relation. Mellan dem verkar det ständigt pågå ett gräl och en maktkam med både aggressiva och flirtiga laddningar.

Serien följer paren över tid i deras vardag vilket innebär att det sker saker i deras liv, och det känns som om de öppnar sig och vi kommer dem nära. Det handlar om hemlängtan och sakna- den efter närstående som är kvar i det gamla hemlandet, om kampen med att komma in i det finländska samhället: lära sig språket, utbilda sig, få jobb. Därtill är det osäkert om kvinnorna får stanna i Finland, trots att de är gifta med finländare och vissa av dem har barn som är finländska medborgare. Så enkelt att det handlar om finländska män som skaffat sig underdånig­a fruar från en annan kultur är det inte. Yle Fem 19.00, repris tisdag 10.31

 ?? FOTO: OLOF FILM ?? Sandra från Filippiner­na träffade Hans från Korsholm på en av hans arbetsreso­r i Dubai.
FOTO: OLOF FILM Sandra från Filippiner­na träffade Hans från Korsholm på en av hans arbetsreso­r i Dubai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland