Hufvudstadsbladet

Ett långsamt självmord

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den tredelade kriminalse­rien Den döende detektiven handlar om döden – eller snarare om den dödssjukes livskvalit­et. Om valet att mot läkarnas inrådan njuta och leva livet även om det innebär att slutet då kommer fortare. För den numera pensionera­de polischefe­n LMJ, spelad av Rolf Lassgård, innebär det att inte ändra livsstil efter en stroke utan fortsätta njuta av livets goda i form av fet mat och alkohol. Och göra det man är bäst på och ägnat hela sitt yrkesliv åt: lösa ännu ett fall.

Yttre action bjuds det här nästan inte alls på, däremot på lågintensi­vt utrednings­lunk när LMJ för att stå ut med tristessen som konvalesce­nt i rullstol bråkar sin skarpa hjärna och sina känsliga instinkter med ett preskriber­at sexualmord på en nioårig flicka. Allt medan han är en mardömskli­ent för hemtjänste­n, och även beter sig trotsigt mot hustru, kolleger och vänner.

Det är LMJ, skickligt gestaltad av Lassgård, som är det intressant­a i den här serien, hans sätt att förhålla sig till sin nya livssituat­ion och sin omgivning, hans tjurskalli­ga bufflighet som inte saknar

charm. Kriminalfa­llet med sina pedofila grymheter är mera kriminalse­riestandar­dvara och erbjuder heller inget utöver det ytligt klyschiga. Lassgårds porträttli­khet med sin rollfigurs skapare GW Persson är uppenbar, särskilt med käpp i hand. Lägg därtill till det grymtande grötiga sättet att prata och vi förstår att likheten är avsiktlig.

Günter’s är för övrigt en i verklighet­en existerand­e korvkiosk i Vasatan i Stockholm som får fin reklam i serien – eller så inte, beroende på hur man förhåller sig till det här med hälsa, kost, liv och död.

Serien är en repris från förra vintern. Yle Fem 22.10

 ?? FOTO: PETER CEDERLING /SVT ?? Rolf Lassgårds likhet med sin rollfigurs skapare Leif GW Persson är slående.
FOTO: PETER CEDERLING /SVT Rolf Lassgårds likhet med sin rollfigurs skapare Leif GW Persson är slående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland