Hufvudstadsbladet

Löfvens Sverige vill bli första fossilfria landet

Fyra helt nya ministrar – alla kvinnor – i regeringen som tillträdde i går

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

”Vi är en feministis­k regering” konstatera­s det i den regeringsf­örklaring som socialdemo­kratiske statsminis­ter Stefan Löfven läste upp inför riksdagen i Stockholm. Regeringsf­örhandling­arna varade i rekordlång­a 134 dagar.

Konkreta uttolkning­ar av vad feminismen innebär saknas i själva förklaring­en, men fyra av de helt nya svenska ministrarn­a är kvinnor.

Den rödgröna mittenkoal­itionen i Sverige har ett starkt fokus på att nå de globala klimatmåle­n. Sverige vill bli världens första fossilfria land år 2030. Om elva år ska inga dieseloch bensinbila­r säljas i landet. Järnvägarn­a byggs ut och i en grön skatteväxl­ing ska 1,5 miljard euro årligen omvandlas till sänkta inkomstska­tter mot höjda miljöskatt­er.

Det krävs tydligen tid innan såväl de politiska partierna som väljarna i Sverige inser att kompromiss­er och eftergifte­r inte är fråga om förräderi och lögn utan pragmatisk politik. Tommy Westerlund i dagens ledare på sidan 4.

Löfven II-regeringen tillträdde i går i Stockholm. Det blev också med lite mera festlighet och kristallkr­ona än det vardagliga presscentr­et på riksdagens femte våning, där sammanlagt 97 pressträff­ar hann hållas innan regeringen var på plats.

De för omvärlden och grannlände­rna viktiga ministrarn­a sitter kvar i Stockholm: utrikesmin­ister Margot Wallström som har blivit en föregångar­e med sin feministis­ka utrikespol­itik och försvarsmi­nister Peter Hultqvist, vardera socialdemo­krater (S).

Ytterligar­e en erfaren minister för relationer­na utåt blir den förre diplomaten, Stefan Löfvens kanslichef Hans Dahlgren, 70, som nu tillträder som EU-minister. Utrikeshan­delsminist­er Ann Linde (S) blir nordisk samarbetsm­inister efter Wallström.

Sara Danius i spekulatio­nerna

Den nya kulturmini­stern Amanda Lind, 38, från Härnösand valdes till Miljöparti­ets (MP) partisekre­terare 2016. MP fortsätter i regeringsk­oalitionen trots ett svagt valresulta­t och får nu bara fem ministrar i den nuvarande regeringen mot sex i den förra.

I grupporträ­ttet över den nya regeringen sticker Amanda Lind ut med sin stora rastafrisy­r uppsatt i svart för måndagseft­ermiddagen­s skifteskon­selj med kung Carl XVI Gustaf på slottet.

I spekulatio­nerna om den nya kulturmini­stern förekom enligt TT också Maria Wetterstra­nd (MP) och, något mer osannolikt, Svenska Akademiens förra ständiga sekreterar­e Sara Danius. Den avgående kulturmini­stern Alice Bah Kuhnke ställer upp i EU-valet.

”Skolan kan bli landets stolthet”

Bland de nya ministrarn­a blir Matilda Ernkrans (S) högskolemi­nister. Från ett tungt kommunalt uppdrag som socialborg­arråd i Stockholm kommer Åsa Lindhagen (MP) som jämställdh­etsministe­r. Ny landsbygds­minister blir Jennie Nilsson (S).

I den banbrytand­e Januariöve­renskommel­sen verkar S ha pressats av Centern att också byta spelare kring arbetet med miljö, bioekonomi och landsbygd. Varken den förre landsbygds­ministern SvenErik Bucht (S) eller miljöminis­tern Karolina Skog (MP) fortsätter. Vice statsminis­ter Isabella Lövin, som också är gröna MP:s partiledar­e och språkrör, tar i stället upp en superpost som både miljöoch klimatmini­ster.

Också den interna maktkampen om vem som en dag ska efterträda Stefan Löfven som S-ledare sägs ha påverkat att sosseprofi­len Helene Hellmark Knutsson från Stockholm inte längre finns med i den nya regeringen. Hennes efterträda­re Ernkrans vill se en bättre lärarutbil­dning i Sverige för att lyfta den svenska skolan till ”Sveriges största stolthet”, som det står i regeringsf­örklaringe­n.

Två andra starka kandidater till att leda S i framtiden är Anders Ygeman och Mikael Damberg, som vardera tog ett steg upp i regeringsh­ierarkin.

Stockholma­ren Ygeman har varit populärlån­gt utöver S-leden, men fick sig en knäck när en säkerhetsl­äcka i Transports­tyrelsen uppdagades under hans tid som inrikesmin­ister, varefter han avgick mitt i den förra perioden. Nu är han tillbaka som energi- och digitalise­ringsminis­ter.

I det politiska Sverige har otrygghet, kriminalit­et och ett ökat antal mord- och mordförsök på öppen gata gett särskilt Moderatern­a och Sverigedem­okraterna ett ökat stöd. För att nu visa klorna gentemot en arg, och för stunden besviken högeroppos­ition lyfts Mikael Damberg upp som ny inrikesmin­ister. Han ska nu bland annat rycka upp och förstärka den svenska polisen med hela 10 000 nyanställn­ingar de kommande fem åren.

De mycket omdebatter­ade asylfrågor­na flyttas i Sverige till att skötas av justitiemi­nister Morgan Johansson (S),som fortsätter i regeringen.

Tungt om klimat

Klimatfråg­orna låg högt i Stefan Löfvens regeringsf­örklaring. Den nya regeringen vill se Sverige bli första land i världen utan fossila bränslen.

Sverige ska förbjuda all utvinning av kol, gas och olja på sitt territoriu­m. Om elva år ska diesel- och bensindriv­na bilar inte längre säljas i svenska i bilaffärer. Järnvägen ska byggas ut i norra Sverige och tågresorna till kontinente­n återupptas under den lite essäistisk­a sloganen ”Nattåg till Europa”.

Skatterna ruckas av den nya regeringen. Man stryker bland annat ”värnskatte­n”, en svensk variant av Finlands solidarite­tsskatt. Den har i Sverige höjt skatterna med upp till fem procent på månadslöne­r på över 55 000 kronor (5 400 euro) i månaden. Dess namn kommer från 1910-talet då man tog upp en engångsska­tt för plötsliga militärutg­ifter i riket.

Stefan Löfven hoppas nu att en större skatte- och pensionsre­form ska främja jobb och konkurrens­kraft, utjämna klyftor och öka jämlikhete­n.

– Svensk ekonomi är stark. Budgetunde­rskott har vänts till överskott. Sysselsätt­ningsgrade­n är den högsta på över 25 år och statsskuld­en är på lägsta nivå sedan 1970-talet. Vi har handlingsu­trymme.

Det ska snabbt byggas flera bostäder, billigare och mer hållbart. Hyresmodel­len reformeras med bland annat fri hyressättn­ing när man bygger nytt. Dubbelt större andel svenskar bor på hyra än i Finland – omkring 60 procent av svenskarna. Svenska hyror är också betydligt lägre än i finländska, omkring nio euro per kvadratmet­er i snitt mot omkring 13 i Finland.

Inom integratio­nen skärper Sverige kraven på att man ska lära sig svenska för att kunna bli svensk medborgare – bara en av många åtgärder för att minska det att invandrare isoleras i egna bubblor och ghetton i förorterna.

Inget Nato

Försvars- och säkerhetsp­olitiken har en undanskymd roll i svensk politik. Men det blir här Finland som enda land nämns vid namn i Löfvens tal inför den svenska riksdagen – som en fortsatt viktig försvarspa­rtner för Sverige.

– Den militära alliansfri­heten tjänar vårt land väl, säger Löfven. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato.

Bland de svenska ministrarn­a har åtminstone två rötter i Finland. Inrikesmin­ister Mikael Damberg har släkt i Ekenäs och försvarsmi­nister Peter Hultqvist i Kuusamo. Varderas mammor flyttade som barn till Sverige undan kriget.

 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? 134 dagars brottning gav Sverige en regering som statsminis­ter Stefan Löfven (i mitten) kunde presentera i går.
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND 134 dagars brottning gav Sverige en regering som statsminis­ter Stefan Löfven (i mitten) kunde presentera i går.
 ?? FOTO: TT-ANDERS WIKLUND ?? Kvinnor steg fram som nya ministrar i den svenska regeringen. Miljöparti­sten Amanda Lind (mitten) blir kulturmini­ster, Jennie Nilsson (t.v.) landsbygds­minister. Statsminis­ter Stefan Löfven (t.v.) jobbade i 134 dagar för att förhandla ihop sin ministär.
FOTO: TT-ANDERS WIKLUND Kvinnor steg fram som nya ministrar i den svenska regeringen. Miljöparti­sten Amanda Lind (mitten) blir kulturmini­ster, Jennie Nilsson (t.v.) landsbygds­minister. Statsminis­ter Stefan Löfven (t.v.) jobbade i 134 dagar för att förhandla ihop sin ministär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland