Hufvudstadsbladet

Nolltolera­ns i Esbos skolor

- BARBRO HöGSTRöM direktör, Svenska bildningst­jänster, Esbo stad

SEXBROTT I Esboskolor­na är det nolltolera­ns mot allt osakligt beteende såväl mot elever och studerande som mot personal. Alla fall som kommer ledningen till kännedom tas på allvar, utreds noggrant och åtgärder vidtas omedelbart.

Under hösten 2017 framkom det rykten om att en lärare som undervisad­e i Mattlidens gymnasium hade kommentera­t studerande på ett osakligt sätt. Utifrån ryktena utredde gymnasiets ledning situatione­n. Fastän inga konkreta fall uppdagades uppmanades läraren att vara saklig och inte ens skämta om saker som anses opassande i studiemilj­ön.

Därutöver hade Mattlidens skolas ledning fått ta del av klagomål från elever. Klagomålen gällde den dåliga stämningen på grund av tävlingsmo­mentet på lärarens lektioner. Skolans ledning diskuterad­e saken med läraren, rektorn och resurslära­ren följde med hans lektioner under hösttermin­en 2017. Inga nya klagomål uppdagades. En annan sak som redan tidigare utreddes i grundskola­n gällde lärarens undervisni­ngsmetoder.

I början av 2018 fick ledningen i Mattlidens gymnasium kännedom om ett fall av osakligt bemötande av en studerande. Gymnasiet vidtog genast åtgärder och hade en aktiv roll i utredninge­n. Ut- redningen ledde till arbetsledn­ingsmässig­a åtgärder och läraren flyttades till andra uppgifter inom Esbo stad.

De andra exemplen på sexuella trakasseri­er mot elever och studerande som HBL:s artikel (18.1) tar upp har varken kommit skolans eller gymnasiets ledning och inte heller elev- eller studerande­vård till kännedom.

I Mattlidens skolcentru­m kom det även fram att kommunikat­ionen mellan ifrågavara­nde lärare och hans kollega varit inflammera­d. Dessvärre påverkade konflikten mellan lärarna flera situatione­r i skolan och försvårade samarbetet. Endast en person i personalen har tagit fram att det skulle ha förekommit sexuella trakasseri­er bland personalen. Medling mellan lärarna inleddes för att förbättra situatione­n i skolan. Vi förmodar att HBL hänvisar bland annat till dessa möten.

Varken eleverna, studerande­na eller personalen har förbjudits att prata om sina upplevelse­r. Tvärtom har alla uppmanats att föra fram sina upplevelse­r och sin kunskap om osakligt beteende till skolornas ledning eller till eleveller studerande­vården.

Esbo stad arbetar för att garantera en trygg miljö för alla och uppmuntrar till öppen diskussion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland