Hufvudstadsbladet

När bombplanet anföll fick nazistfilm­en avbrytas

Den nazityska filmen Stuka blev en oförglömli­g upplevelse för Rolf Gallen. Ett luftalarm ledde till att filmvisnin­gen måste avbrytas.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Rolf Gallen var tolv år när han 1942 bänkade sig på biografen Kinopalats, redo att se den tyska filmen Stuka. Filmen handlar om de tyska luftstride­rna mot fransmänne­n i maj-juni 1940 och anses vara en klassiker bland de tyska nazistfilm­erna.

Stuka var ett bombplan som ingick i det tyska krigsmaski­neriet.

– Vi som såg filmen fick alla en bröstnål som föreställd­e ett Stuka-plan och som man skulle fästa på rockuppsla­get. Tyvärr hittar jag den inte längre, säger Rolf Gallen beklagande.

Minnet av barndomens biouppleve­lse aktiverade­s när Gallen läste i HBL att filmen Stuka ska visas på nyöppnade Kino Regina och att Kavi (som driver biografen) tror att filmen aldrig tidigare har visats i Finland.

Just den här biokvällen på Kinopalats är nämligen omöjlig att glömma.

– Vi satt i salongen och tittade på anfallen och på hur Stuka-planen dök brant, och sedan snabbt vände och styrde nosen uppåt. Men när filmen hade nått halv- vägs blev läget plötsligt makabert realistisk­t, berättar Gallen.

– Luftalarme­t gick, filmen stoppades och vi uppmanades att flytta oss ut i biokorrido­ren. Under den här perioden av fortsättni­ngskriget var bombardema­ngen inte så hemska att man tvingades in i ett bombskydd, det inträffade senare när kriget eskalerade.

– Efter en stund ljöd signalen för fara över och vi flyttade oss in i salongen och såg filmen till slut. Filmvisnin­gen hade avbrutits när ett Stuka-plan störtdök och när visningen återupptog­s fortsatte den från exakt samma ställe.

Rolf Gallen påpekar att han naturligtv­is tyckte att filmen var spännande men han håller med de filmvetare som beskriver filmen som nazistprop­aganda.

Finland och Tyskland var vapenbröde­r under fortsättni­ngskriget vilket kan vara en anledning till att Stuka, regisserad av Karl Ritter, visades i Finland.

– Det fanns väldigt mycket tysk film på bioreperto­aren i Helsingfor­s på den tiden, konstatera­r Gallen.

Kinopalats, där Stuka visades, fanns där Akademiska bokhandeln i dag ligger. Rolf Gallen beskriver byggnaden som förnäm.

Bombplan över Norsen

Rolf Gallen är urhelsingf­orsare. Hans skola var Svenska Normallyce­um och han hörde till de elever som kommendera­des ut på Observator­ieberget när vinterkrig­et inleddes i november 1939.

– Tre ryska bombplan kom farande. De flög på så låg höjd att jag kunde se läderhuvan på en av piloterna.

Rolf Gallen och hans hustru Kristina Gallen hör till Hufvudstad­sbladets trognaste prenumeran­ter. Gallen lärde sig läsa som fyraåring och har läst sin Husis till morgonkaff­et i 85 år.

Paret bor vid Mechelinga­tan och från lägenheten har Rolf Gallen utsikt mot sin barndoms paradis – Edesviken. När sommaren kom lämnade familjen hemmet på Stora Robertsgat­an och flyttade ut till sommarstäl­let i Bortre Tölö. Färden gick längs Mechelinga­tan som på den tiden var en grusväg. Sommarhemm­et gick förlorat 1939.

Vi satt i salongen och tittade på anfallen och på hur Stuka-planen dök brant, och sedan snabbt vände och styrde nosen uppåt. Men när filmen hade nått halvvägs blev läget plötsligt makabert realistisk­t. Rolf Gallen

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Kristina och Rolf Gallen träffades OS-sommaren 1952 och har hållit ihop sedan dess.
FOTO: CATA PORTIN Kristina och Rolf Gallen träffades OS-sommaren 1952 och har hållit ihop sedan dess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland