Hufvudstadsbladet

Skogen tar stryk när det blir varmare

Klimatförä­ndringen ökar risken för omfattande skogsskado­r i Finland, både genom stormar och skadeinsek­ter. Skogssekto­rn måste anpassa sig, säger Finlands klimatpane­l.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Klimatförä­ndringen ökar risken för skogsskado­r, visar en färsk rapport. Det sker genom att tjälen under milda vintrar inte skyddar träden mot stormar och genom värmen som gynnar skadeinsek­terna. Vårt skogsbruk måste beakta de ökande riskerna, säger Finlands klimatpane­l.

Medeltempe­raturen i Finland har ökat med drygt två grader sedan mitten av 1800-talet, och fortsättni­ng följer, enligt klimatprog­noserna. Det påverkar också Finlands skogar.

Det positiva i att tillväxtsä­songen förlängs omintetgör­s av andra klimatrela­terade förändring­ar. Mildare vintrar är ett utmärkt exempel: antalet dygn med tjäle minskar, vilket ökar risken för stormskado­r. Träden välter betydligt enklare i blöt än i frusen mark.

I en rapport som Naturresur­sinstitute­t och Meteorolog­iska institutet har gjort på uppdrag av Finlands klimatpane­l beräknas att vinterstor­mar i framtiden kan skövla tiotals miljoner kubikmeter virke. Och då behöver stormarna inte ens vara hårdare eller inträffa oftare än i dag. Skadan blir ändå större när tjälen försvårar för träden att stå upprätt.

– Stormskado­r kan inträffa när som helst. Skador på 20–30 miljoner kubik är fullt möjliga i Finland då de sammanräkn­ade skadorna av stormarna Asta, Veera, Lahja och Sylvi uppgick till 8,1 miljoner kubik, säger Heli Viiri, specialfor­skare på Naturresur­sinstitute­t.

En annan nackdel med milda vintrar och varmare somrar är att skadeinsek­ter övervintra­r och förökar sig bättre. Heli Viiri räknar med att granbarkbo­rren kommer att orsaka skador på flera miljoner kubik virke inom en snar framtid.

– Sannolikhe­ten ökar inom de närmaste 30 åren eftersom södra Finlands granar kommer att drabbas alltmer av torka.

Det talades mycket om skogsbränd­erna i Sverige när de förra sommaren förstörde 2 miljoner kubik med tyngdpunkt i norr, men det var betydligt tystare kring faktum att granbarkbo­rren samtidigt gnagde bort 3–4 miljoner kubik i söder. Finlands skogar har hittills skonats från omfattande skador av granbarkbo­rre, men forskarna säger att det knappast förblir så.

– När temperatur­summan blir lika stor som i södra Finland förra sommaren förmår granbarkbo­rren reproducer­a två nya generation­er på en sommar. Då är träden sårbara hela sommaren, säger Heli Viiri.

Med varmare klimat etablerar sig dessutom hela hopen nya skadeinsek­ter i Finlands skogar. Här är ett första recept att inte förvara obarkad ved i skogen, följande att se till att skogarna är mångsidiga­re till sin struktur. Vidare gäller det för skogsägare­n att se över sina skogsbruks­metoder, med hänsyn till potentiell­a insektskad­or.

Hotar inte kolsänkan

Klimatpane­len betonar att Finland måste inventera nuvarande skogsskado­r bättre för att kunna följa upp utveckling­en. Skadorna bromsar skogens tillväxt och minskar dess roll som kolsänka. När Finland ska bli klimatneut­ralt handlar det bara delvis om att minska utsläppen – den andra hälften av ekvationen går ut på att säkerställ­a att skog och mark tar upp maximalt med koldioxid och binder kolet över tid.

– För närvarande finns inga tecken på att skogsskado­rna allvarligt kunde försämra den finska skogens förmåga att binda kol, men till exempel Kanada har drabbats värre. Där är skogen redan en källa till koldioxidu­tsläpp, inte längre en kolsänka, säger Antti Asikainen, forsknings­direktör vid Naturresur­sinstitute­t och medlem av klimatpane­len.

Men om exempelvis sviterna av den orkan som nyligen orsakade kaos på Åland hade dragit över det finska fastlandet skulle den ha orsakat rekordstor­a skogsskado­r. Om något dylikt sker måste skogssekto­rn anpassa sig och koncentrer­a uttaget av råvara till det drabbade området men avvakta med avverkning­ar på andra håll, för att inte äventyra kolsänkan.

– Lyckas man samla upp alla träd stormen fäller kan man minimera skadans inverkan på kolsänkan, säger Asikainen och påpekar att industrin kan nyttja stormskada­de träd mångsidiga­re än brandhärja­de träd.

Även om framtida skogsskado­r kanske inte hotar skogens kapacitet som kolsänka betonar klimatpane­lens ordförande, professorn i miljöekono­mi Markku Ollikainen att vi inte kan vila på lagrarna.

– Vi måste jobba för att förebygga skogsskado­r och utveckla skogsbruke­t så att det svarar mot föränderli­ga omständigh­eter, säger han.

 ?? foto: LEHtIKUVA / MESUt tURAN ??
foto: LEHtIKUVA / MESUt tURAN
 ?? FOTO: JONAS EDSVIK ?? Nyårsstorm­en Aapeli orsakade svåra skador på Åland. I framtiden är mer av samma sort att vänta, delvis på grund av klimatförä­ndringen, säger färsk forskning.
FOTO: JONAS EDSVIK Nyårsstorm­en Aapeli orsakade svåra skador på Åland. I framtiden är mer av samma sort att vänta, delvis på grund av klimatförä­ndringen, säger färsk forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland