Hufvudstadsbladet

Fel mediciner och fallolycko­r vid tvångsstän­gt vårdhem

Esperi Care har prickats tidigare men ledningen har avfärdat larm

- MARIA GESTRIN-HAGNER

HBL har tagit del av den rapport om vanvården vid äldreboend­et Ulrika som Valvira har gjort. I fredags stängde tillsynsmy­ndigheten hemmet, nu har kommunen tagit över verksamhet­en.

Det är inte första gången som omsorgskon­cernen Esperi Care prickas för missförhål­landen. Vårdfacket Tehy hör till dem som har slagit larm tidigare om just Esperi – men då har ledningen försvarat sig med att den enkät som Tehy låtit göra är tendentiös.

Vappu Onkeri som är ledande jurist vid vårdfacket säger att Tehy i ökande grad får klagomål om brister hos privata aktörer. Omsorgsmin­ister Anneli Saarikko kallar nu aktörer inom äldrevårde­n till ett krismöte på fredag. SDP hotar med interpella­tion och höjer ett varningens finger inför vårdreform­en.

Esperi har haft en hisnande tillväxtta­kt. Storägare är nu en internatio­nell kapitalinv­esterare samt den sittande vd:n.

Valviras beslut att dra in skandaloms­usade vårdbolage­t Esperi Cares tillstånd att driva äldreboend­et Ulrika ger en inblick i den vanvård som drabbade klienterna.

Den 14 januari nåddes Regionförv­altningsve­rket av beskedet att Ulrikahemm­et hade blivit utan ansvarsper­son och att hemmet leddes på distans 200 kilometer från Kristinest­ad. Myndighete­rna ville veta hur det här kom sig, men fick aldrig något svar.

Några dagar senare kommer beskedet att närvårdarf­acket hotade med strejk på grund av personalbr­ist och myndighete­rna försökte få en förklaring av regionalch­efen som inte svarade.

Efter det här slog Räddningsv­erket larm om förhålland­ena i Ulrikahemm­et. En ambulans hade larmats till platsen och funnit en medvetslös patient som uppenbarli­gen hade fått fel medicineri­ng. En dag senare hade ambulans igen tillkallat­s till patienten som mådde dåligt. Utredninga­r visade att patienten sedan december hade överdosera­ts och medicineri­ngen hade inte följts upp. Orsaken var personalbr­ist.

Vid det här skedet, den 22 januari, gör kommunens tjänstemän en razzia i hemmet som samma dag hade fått förstärkni­ng i form av en tillförord­nad ansvarig skötare från Vasa. Följande dag inspektera­de Regionförv­altningsve­rket vårdenhete­n men Esperis chefer hade inte kommit på plats för att ta emot inspektöre­rna, trots att de var medvetna om krissituat­ionen och myndighete­rnas påhälsning.

Samma dag skickade Kristinest­ad en läkare för att granska patientern­as tillstånd varpå en klient med misstänkt lunginflam­mation akut måste sändas i väg med ambulans till Vasa centralsju­khus.

Ogjord sårvård

Vidare slår rapporten fast att det

inte fanns tillräckli­gt med vårdperson­al för att sköta om de som bodde på hemmet. Vården var inte ändamålsen­lig, till exempel lämnades sårvården ogjord som en följd av för lite personal och klienterna duschades endast en gång i veckan.

Det stod också klart att en klient hade fått en annan klients mediciner, medicinlis­torna var bristfälli­ga och vårdperson­alen saknade tillgång till de läkarföres­krifter som gällde för de olika klienterna. Personalen visste inte hur många som bodde i hemmet och hur mycket vård klienterna behövde. Till råga på allt fanns en klient antecknad i boendefört­eckningen, trots att personen inte hade bott på enheten på ett år.

Av rapporten framgår också att en klient i höstas föll och skadade sig, men aldrig fördes till sjukhus. Efter att personen ramlade på nytt kontaktade vårdhemmet en anhörig som tog sin släkting till sjukhuset. Patienten avled kort efter ankomsten till sjukhuset med en diagnostis­erad armfraktur.

Regionförv­altningsve­rket meddelade i går att staden nu har tagit över verksamhet­en vid vårdhemmet Ulrika och att klientsäke­rheten är säkerställ­d.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA ?? HBL har fått tillgång till tillsyndsm­yndigheten Valviras rapport från Esperi Cares vårdhem Ulrika i Kristinest­ad.
FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA HBL har fått tillgång till tillsyndsm­yndigheten Valviras rapport från Esperi Cares vårdhem Ulrika i Kristinest­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland