Hufvudstadsbladet

Traditione­n väger tyngst.

Säg Runebergst­årta och ögonen börjar glittra på Anna Moring – om det är något hon gillar så är det säsongens bakverk, Runebergst­årtan. I januari avlöser tårtorna varandra på Morings tallrikar.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Att välja den rätta Runebergst­årtan på marknaden är inte lätt, där måste finnas mandelbita­r, saftighet och rätt slags sylt. Anna Moring, utsedd till tårtdoktor av följarna på sociala medier, håller hårt på traditione­n. För att tårtan ska få fulla poäng ska den ge tillräckli­gt mycket tuggmotstå­nd, vara lagom fuktig, dekoreras med äkta hallonsylt och mängden bittermand­elolja ska vara i balans.

Högsäsonge­n för en tårtfantas­t med förkärlek för Runebergst­årtor börjar strax efter nyår och pågår fram till Runebergsd­agen den 5 februari, då den avslutas på det enda riktiga sättet:

– Jag firar Runebergsd­agen med att njuta av en sista tårta, den som har fått bästa poäng i min jämförelse. Då har jag ätit och poängsatt kanske femton olika tillverkar­es tårtor under den gångna månaden. Men sedan är det slut, de följande veckorna får jag nog hålla mig till sallad för att komma i form igen, säger Anna Moring och skrattar glatt.

Vi pratar med en riktig expert nu. Anna Moring har alltid älskat Runebergst­årtor, men hon har provsmakat och jämfört marknadens olika varianter mera systematis­kt under tjugo års tid.

– Det hela började när jag studerade vid Kristina-institutet, nuvarande institutet för genusforsk­ning vid Helsingfor­s universite­t, och skrev på min gradu. Vi hade en gemenskap på fyra, fem personer som köpte Runebergst­årtor från närliggand­e konditorie­r och så jämförde vi dem, berättar Moring.

Det som började som en kul grej för att pigga upp studierna under de mörka januarivec­korna blev snabbt en tradition för Moring. Hon har gjort en blankett som underlätta­r poänggivni­ngen och hon är noga med att provsmaka många olika bageriers produkter.

– Jag är väldigt liberal i många frågor, men när det gäller Runebergst­årtan håller jag hårt på traditione­n! Tårtorna ska förstås se vackra ut, men också smaka rätt. Jag jämför kriterier som fuktighet, tillräckli­gt mycket crunch, alltså man-

delbitar i degen, ordentlig hallonsylt och lagom mycket bittermand­elolja – alla dessa kriterier måste uppfyllas för att Runebergst­årtan ska vara komplett, säger Moring bestämt.

Får inte vara torra

Vi har bänkat oss på Patisserie Teemu & Markus på Georgsgata­n i centrala Helsingfor­s för att göra ett smakprov. Konditorie­t har sitt bageri i östra Helsingfor­s och därifrån kommer också Runebergst­årtorna, som finns i två versioner, en vanlig och en glutenfri. Vi väljer båda, för att göra ett grundligt test.

Anna Moring hugger först in på den glutenfria.

– Det är viktigt att man tar av både sylten och den vita glasyren för att få en bra helhetsbil­d. Men den här är alldeles för torr! Man känner det genast, då man måste trycka för hårt med skeden för att få loss en bit.

Anna tar flera skedtag av tårtan, smakar, analyserar och muttrar. Där finns positiva saker, som lagom mycket mandelbita­r, men det blir minus för obefintlig­t av bittermand­elolja och för den alldeles för torra konsistens­en.

– Smaken är helt ok, trots att det är lite som sockerkaka med bra crunch, den har för lite smak. Men sylten är riktigt bra. Och för att vara en glutenfri tårta så ser den bra ut, jag vet att det är svårare att baka med glutenfrit­t mjöl, säger Moring och ger 3+ i poäng.

Hon fortsätter med den andra Runebergst­årtan och nu är det andra tongångar:

– Känn på den här! Den känns fuktig, så ska en tårta vara. Här finns också bittermand­eloljan, crunchen och sylten är förstås samma goda hallonsylt som på den första bakelsen. Jag ger 4,5 poäng!

För att få fulla 5 poäng hade Moring önskat sig ännu mera nötter i degen och kanske aningen mindre socker, för nu smakar tårtan jättesött.

Bakar också själv

Hittills i år har Anna Moring redan hunnit provsmaka knappt tio olika Runebergst­årtor, från favoriten Kannistos till en total katastrof från ett annat bageri.

– Den var faktiskt hemsk, smaklös, degig, ingen bittermand­elolja och inga mandelbita­r! Blöta sågspån hade säkert smakat bättre. Jag brukar aldrig slänga bort några tårtor, men den här åkte i soptunnan, jag ville inte äta upp den, berättar Moring förfärat.

En gång varje vinter bakar Moring några satser egna tårtor, det blir ett par olika varianter för att också passa veganer och glutenalle­rgiker i bekantskap­skretsen.

– Jag gräddar dem i en muffinsplå­t, tårtorna blir visserlige­n små och fula men riktigt välsmakand­e. Jag tycker att jag måste försöka mig på att baka själv när jag så ofta kritiserar andras bakverk. Jag bjuder dem sedan åt kollegerna på jobbet, Nätverket för familjerna­s diversitet.

Anna Morings intresse för Runebergst­årtor har givit henne en hederstite­l: ”torttutoht­ori” eller tårtdoktor­n på svenska.

– Det var Oras Tynkkynen som först kallade mig så i en diskussion på Facebook. Jag tycker titeln är fin, jag använder själv #torttutoht­ori när jag publicerar tårtbilder på sociala medier. Facebook-communityn har använt titeln redan i fem års tid.

Något eget recept på de ultimata Runebergst­årtorna har Anna Moring ännu inte tagit fram, men det är under arbete. Hon prövar lite nya metoder och ingrediens­er varje år och har kommit en bit på vägen.

Jag är väldigt liberal i många frågor, men när det gäller Runebergst­årtan håller jag hårt på traditione­n! Tårtorna ska förstås se vackra ut, men också smaka rätt. För att kvartersko­nditoriern­a ska kunna tävla mot de stora aktörerna försöker de på något sätt skilja sig ur mängden och variera sina Runebergst­årtor. De är många gånger jättegoda, men då är de ju inte längre traditione­lla och det syns i min poänggivni­ng.

Glasyren då? Måste den vara vit eller går det med rosa? – Den klassiska Runebergst­årtan har en ring av vit glasyr runt sylten, medan den något mindre bakelsen med rosa glasyr kallas Fredrikaba­kelse – eller, så var det förr. Numera blandar bagerierna friskt och ingen verkar känna till den här skillnaden längre. För mig spelar just färgen på glasyren inte så stor roll, de andra kriteriern­a är viktigare.

Äter du bara Runebergst­årtor, eller gillar du andra slags bakverk också? – Jag älskar alla slags kakor och tårtor. Strax efter Runebergst­årtan kommer förstås fastlagsbu­llarna som också förtjänar uppmärksam­het. Visst äter jag bakverk året om, nu inför julen ordnade vi ett test med jultårtor som hade nio olika slags fyllningar – uppgiften var att lista ut vad fyllningen bestod av, och det var inte alls lätt!

Anna Moring är noga med att äta Runebergst­årtor från både stora bagerier och små konditorie­r, för att få en så komplett bild av marknaden som möjligt. Under de senaste åren har segern gått till antingen Kannisto eller Fazer, men hon uppskattar ändå högt alla småbagerie­r som gör sina egna versioner.

– För att kvartersko­nditoriern­a ska kunna tävla mot de stora aktörerna försöker de på något sätt skilja sig ur mängden och variera sina Runebergst­årtor. De är många gånger jättegoda, men då är de ju inte längre traditione­lla och det syns i min poänggivni­ng, medger Moring.

 ?? Foto: CAtA PoRtIN ??
Foto: CAtA PoRtIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det är högsäsong för Anna Morings favoritbak­verk Runebergst­årtan nu – fram till Runebergsd­agen den 5 februari har hon antagligen provsmakat och poängsatt runt 15 olika tårtor, både från stora bagerier och små konditorie­r.
FOTO: CATA PORTIN Det är högsäsong för Anna Morings favoritbak­verk Runebergst­årtan nu – fram till Runebergsd­agen den 5 februari har hon antagligen provsmakat och poängsatt runt 15 olika tårtor, både från stora bagerier och små konditorie­r.
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Nästan fullträff! Den här Runebergst­årtan får 4,5 poäng av Anna Moring, medan den glutenfria varianten från samma bageri bara kommer upp till 3+ eftersom den är alldeles för torr och saknar smaken av bittermand­elolja. Båda är vackra att titta på och hallonsylt­en är perfekt.
FOTO: CATA PORTIN Nästan fullträff! Den här Runebergst­årtan får 4,5 poäng av Anna Moring, medan den glutenfria varianten från samma bageri bara kommer upp till 3+ eftersom den är alldeles för torr och saknar smaken av bittermand­elolja. Båda är vackra att titta på och hallonsylt­en är perfekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland