Hufvudstadsbladet

Mustonen fortsätter fram till OS 2022

Damlejonen satsar på kontinuite­t. Pasi Mustonen kommer att leda landslaget över OS i Peking 2022.

- SPT/MATS AHLNÄS

I snart fem säsonger har Pasi Mustonenle­tt damernas ishockeyla­ndslag. Det blir åtminstone tre år till.

På måndagen meddelade Ishockeyfö­rbundet att Mustonen fortsätter som förbundska­pten till och med våren 2022. Det betyder att Mustonen kommer att leda ett OS-projekt till.

– Det lockade mig mest. Det är något utöver det vanliga för både ledarna och spelarna. Resan mot förra OS i Pyeongchan­g var en höjdare. Det här kommer att bli lika kul, säger Mustonen.

Efter den här säsongen kommer Mustonen att trappa ner en aning och arbeta åttio procent som landslagst­ränare. En dag i veckan jobbar han som lärare på yrkeshögsk­olan Haaga-Helia. Det är hans eget val att inte ha en heltidstjä­nst hos förbundet.

– Man måste vara oerhört motiverad för att fortsätta och det är jag. De här åren har varit de mest givande för mig i tränarroll­en. När vi fick ihop det praktiska var det en självklarh­et att tacka ja.

Tre brons på fyra år

Det här betyder att Damlejonen fokuserar på kontinuite­t. Enligt Mustonen har det varit en nyckel för landslaget­s framgångar.

Under hans ledning har det blivit två VM-brons och ett OS-brons.

– Kontinuite­t är inte vardag på tränarmark­naden och det är ingen slump att det går bra i organisati­oner där man satsar på det. När man nöter saker månad efter månad bygger man upp resultat över tid. Vi har ökat sannolikhe­ten att nå framgångar på det här sättet.

Det har byggts upp ett förtroende mellan landslagss­pelarna och ledarna. Mustonen hoppas att spelarna känner stödet och att tränarstab­en jobbar för att skapa en positiv atmosfär.

– Som tränare får man så mycket tillbaka när man känner att spelarna är med. De ger verkligen allt på isen och är öppna utanför isen. Vi tränar inte bara idrottare. Vi leder människor och bygger tajta relationer.

Sista turneringe­n inför VM

Några av de ledande spelarna har frågat om vem som ska träna Damlejonen. Nu har de fått svaret. Mustonen har fått signaler om att de allra flesta är redo att satsa mot OS i Peking.

Dessutom är stödet från olympiska kommittén viktigt. Efter OS-bronset förra vintern fick 22 spelare ett stöd på 10 000 euro var.

– Spelarna ser att det här är en unik möjlighet. Nu kan de satsa mer på ishockeyn och jag tror att stödet kommer att kunna förlänga spelarkarr­iärer. Dessutom sker det en naturlig föryngring stegvis när yngre vill ta de äldres plats.

Samtidigt som Mustonen tittar framåt fokuserar han och spelarna på nuet. Om två månader inleds hemma-VM i Esbo.

Nästa vecka spelar laget sin sista träningstu­rnering inför mästerskap­et. Några av bronsmedal­jörerna från U18-VM är med i truppen.

– Vi vill få känslan att spelet sitter. Men det är kamp om tre till fem platser i VM-truppen. Nu går tåget och det är dags att prestera, säger Mustonen.

Börjar det pirra i magen hos en rutinerad tränare? – Det blir häftigt att se hur mycket folk som kommer på våra VM-matcher. Nu har vi chansen att visa upp oss. Jag är besviken om hallen inte är så gott som utsåld när vi spelar.

 ?? foto: LEHtIKUVA / JUSSI NUKARI ??
foto: LEHtIKUVA / JUSSI NUKARI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland