Hufvudstadsbladet

Esperi Care – toppen av ett isberg

Låt oss hoppas att Valviras ingripande mot Esperi Cares verksamhet i Kristinest­ad blir en vändpunkt. Vi behöver inte fler exempel på bristande omsorg.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Det är egentligen regionförv­altningsve­rken som övervakar social- och hälsovårde­n. I fallet med Esperi Care och Ulrikahemm­et i Kristinest­ad var det ändå Valvira, Tillstånds- och tillsynsve­rket för social- och hälsovård, som ingrep eftersom Valvira är mitt i en granskning Esperi Cares verksamhet överlag.

Esperi Care ägs sedan 2016 till stor del av det brittiska kapitalinv­esteringsb­olaget Intermedia­te Capital Group, men också av Ilmarinen och Esperi Cares ledning. Marja AarnioIsoh­anni, vd sedan 16 år, äger en tiondel av företaget.

Aarnio-Isohanni förklarade i lördags att företaget inte har varit tillräckli­gt lyhört för de svaga signalerna från personalen. Det låter som en riktigt dålig bortförkla­ring, eller rentav som en osanning. Signalerna har varit allt annat än svaga.

Sköterskef­örbundet Tehy och närvårdarn­as Super har slagit larm, bland annat efter en enkät bland Esperi Cares personal. Då slog vd Aarnio-Isohanni bara ifrån sig. Valvira och Esperi Care har haft en tvist kring hur vårdperson­alen beräknas och Esperi har i stort sätt viftat med kalla handen när det gäller Valviras synpunkter. I praktiken handlar det om den vårdinsats servicecen­trens chefer kan göra. Företaget hävdar att koncernen tar hand om en stor del av förvaltnin­gen och då kan cheferna delta i vårdarbete­t. Nu backar Esperi Care på den punkten och lovar också fler fastanstäl­lda. Därtill har företaget anklagats för att använda ”spöksköter­skor” i sina arbetssche­man – till exempel vikarier som man vet inte står till förfogande.

Dessutom har företaget förbjudit de anställda att tala med medier och gjort åtminstone en polisanmäl­an i ett sådant fall.

En annan stark signal är att också många andra kommuner åtminstone tillfällig­t har avbrutit sitt samarbete med Esperi Care.

Företaget är det femte största i omsorgsoch vårdbransc­hen. Dessutom har Esperi Care expanderat mest, sedan 2010 har man köpt upp 120 andra företag. I och med att vårdreform­en har varit aktuell har branschen omstruktur­erats och koncentrer­ats kraftigt. Små vårdoch omsorgsför­etag har köpts upp av de stora. Men Esperi Care går alltså i bräschen.

Orsaken är klar. Särskilt under den sittande regeringen har modellen för vårdreform­en – det vill säga att man öppnar upp för en betydligt mer omfattande av samhället betald verksamhet för de privata vårdföreta­gen – signalerat att här öppnar sig snart en ännu större marknad.

Men kommunerna har långt innan vårdreform­en var aktuell köpt tjänster av den privata sidan. Det gäller framför allt inom omsorgssek­torn – vården av äldre, funktionsh­indrade, psykpatien­ter. Det är grupper som inte har så stora möjlighete­r att bevaka sina egna intressen, utan är beroende av att andra gör det.

Kommunerna lägger i upphandlin­gen av privata tjänster ofta alltför stor vikt vid kostnadern­a, trots att det står kommunerna fritt att också väga in olika former av kvalitet i sina upphandlin­gar. Det blir lätt så att det företag som erbjuder den billigaste offerten tar hem affären. Esperi Care har upphandlin­gsavtal med 200 kommuner – alltså två tredjedela­r av kommunerna på fastlandet.

Omsorgsför­etagen pressar ned kostnadern­a – och ska samtidigt göra vinst. Just Esperi Care har faktiskt inte gjort vinst de senaste åren. Å andra sidan uppvisar företaget en hög skuldsättn­ingsgrad. I stora, internatio­nella koncerner är det vanligt med intern skuldsättn­ing som möjliggör att vinsten skrivs ned och skatterna kan betalas i det land där det är förmånliga­st.

Esperi Care har på många punkter brutit mot reglerna för god och trygg omsorg och Valviras rapport om Ulrikahemm­et är skrämmande. Tyvärr är företaget inte det enda i branschen vars verksamhet väcker kritik. Det handlar inte heller enbart om privata vårdföreta­g, det finns problem också på den offentliga sidan. Vi lever längre, blir äldre och behovet av omsorg växer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland