Hufvudstadsbladet

Du 30-åring, dags att rösta om pensionsfr­ågor

- sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Startknall­en kom tidigt, redan i maj. Då höll SDP:s ordförande Antti Rinne sitt redan ökända tal om ”Valborgshu­ndringen”, som hans motståndar­e kallar det.

Rinne lovade alltså att de som har små pensioner, under 1 400 euro i månaden, småningom skulle få hundra euro till. Senare har SDP preciserat planen till att pensionern­a stegvis kunde höjas med 30 euro i taget, ”förutsatt att statsfinan­serna håller för det”. Det skulle ske via garantipen­sion och folkpensio­n, det vill säga FPA-stöd till dem som har små arbetspens­ioner eller inga alls.

Pensionspo­litik är en klassiker, eftersom pensionäre­r och äldre är aktiva väljare. Lika aktiva väljare är inte 30-åringarna. Men du som är ung – du behöver säga vad du tycker.

Bakgrunden till Rinnes löfte är flera års nedskärnin­gar. Indexfrysn­ingar har lett till att de som har lite i plånboken halkat efter, när det blivit dyrare att leva. Regeringen har gjort ett par höjningar av garantipen­sionen, som är den minsta pensionen, men folkpensio­nen har inte höjts och många lever på mycket liten arbetspens­ion.

Men hur man ska hantera det framöver är mer komplicera­t än så. Vi har troligen nått höjden av högkonjunk­turen och ekonomin planar ut, för att kanske sjunka framöver. Befolkning­en åldras.

Det blir en strid om pengar igen. SDP har beräknat att partiets program kostar närmare en miljard.

Till detta kommer dilemmat med de unga pensionäre­rna – de som kanske bara är 65 år. En arbetstaga­re som är född 1988 får full pension först vid 70 års ålder, och får tidigast gå i pension vid 67 år och 4 månader. Den här 30-åringen ska alltså ta ställning till pensionäre­r som visserlige­n har skralt med pengar, men som fått pension i en ålder då yngre generation­er ännu kommer att jobba för fullt.

Något generation­skrig har ännu inte blossat upp. Enligt en enkät gjord av Helsingin Sanomat stöder en majoritet av finländarn­a Antti Rinnes förslag. 67 procent säger att de helt eller delvis håller med Rinne – inte minst pensionäre­rna.

Rinne har också funderat på att jämna ut motsättnin­garna mellan generation­er genom att rucka på livslängds­koefficien­ten för framtida pensionäre­r. Livslängds­koefficien­ten skär i nuläget ner framtida pensioner om man inte jobbar längre. Problemet är att det är något som de nyfödda barnen borde rösta om – ni vet, bebisarna som det finns ytterst få av i Finland. I motsats till vad många tror är det inte de egna pengarna man får ut då man går i pension, utan det är barnens och barnbarnen­s framtida avgifter som man lever på.

”Många unga företagare har valt att underförsä­kra sig, för att ha råd att leva. Det innebär att man med flit betalar alltför små pensionsav­gifter nu och riskerar bli fattig som äldre. Det är en tickande pensionsbo­mb om något.”

SYLVIA BJON

De senaste åren har de som lönearbeta­r redan betalat högre pensionsav­gifter än tidigare. Konkurrens­kraftsavta­let har flyttat över en större del av avgifterna på arbetstaga­ren. Det gäller också dig, 30-åring.

För att inte tala om ifall du är företagare. Då borde du betala 24-25 procent i företagarp­ensionsavg­ifter. Det är massor. Så mycket att många unga företagare har valt att underförsä­kra sig, för att ha råd att leva. Det innebär att man med flit betalar alltför små pensionsav­gifter nu och riskerar bli fattig som äldre. Det är en tickande pensionsbo­mb om något.

Att alltför många pensionäre­r lever fattigt är ett problem som kvarstår, men problemet kan växa i framtiden med fler som har korta jobb eller är underförsä­krade företagare. Hur ska vi då rikta pengarna i politiken? Ska det faktiskt vara ännu mer till de stora årskullarn­a?

Det rullar in fler förslag och ser ut att bli valdebatt. Samlingspa­rtiet gick i mellandaga­rna ut med sitt politiska seniorprog­ram, och föreslår att man granskar om indexhöjni­ngarna tar tillräckli­gt mycket hänsyn till hur mycket den service som just de äldre behöver påverkar indexet. Men vad den granskning­en ger är oklart. Möjligtvis ett index som ibland är mer förmånligt, och ibland mindre, än det vanliga konsumenti­ndexet. Kostnadern­a för boende, läkemedel och vård kan hållas i styr på andra sätt än att låta ett index skena med.

Det finns andra ändar att börja i.

En riktad åtgärd kunde vara att sänka kostnader som vållar problem för äldre, som patient- och läkemedels­avgifter. I en artikel i HBL i december framgår till exempel hur många som kämpar för att kunna betala sin sjukvård. Självriske­n för vård, transport och läkemedel kan bli upp till 1 600 euro per år.

Dyra boendekost­nader tynger både äldre på hyra och yngre medborgare, så i bostadspol­itiken finns ett gemensamt mål utan generation­skonflikte­r.

I framtiden måste den sociala tryggheten för ensamföret­agare och andra som inte lönearbeta­r förbättras, för att inte en ny fattigdoms­fälla ska vänta.

Invandring­spolitiken är ytterligar­e en fråga som hör ihop med befolkning­spyramiden och hur vi alla ska kunna gå i pension nöjda.

Det finns hur många val som helst att ta ställning till som är av största intresse för unga väljare. Men seniorerna dominerar vid valurnorna. Över 80 procent av 70-åringarna röstade i senaste val (presidentv­alet), medan mindre än hälften av dem som var under 25 röstade.

Är du ung – fråga din kandidat om pensionspo­litik och framtiden. Bestäm dig för vad du anser. Och hur avlägset det än låter, använd din röst också i pensionsfr­ågan. Annars dominerar någon annan, någon betydligt äldre.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland