Hufvudstadsbladet

Kanslichef­er efterlyser reformer för att trygga välfärdsst­aten

Ministerie­rnas kanslichef­er publicerad­e i går sin syn på Finlands möjlighete­r under den kommande regeringsp­erioden.

-

Rapporten Möjlighete­r för Finland presentera­des i går. Den innehåller ett kunskapsun­derlag och en övergripan­de tjänsteman­nasyn inför vårens valdebatte­r och beredninge­n av regeringsp­rogrammet.

Det centrala budskapet är att Finland behöver betydande reformer för att trygga välfärdsst­aten.

Klimatförä­ndringen i fokus

I dokumentet lyfter man upp fem stora utmaningar för 2020-talet. De två största utmaningar­na är klimatförä­ndringen samt befolkning­sförändrin­gen och den offentliga ekonomins hållbarhet.

På listan finns också teknologin­s brytningss­kede, ojämlikhet­en och globala utmaningar, som den internatio­nella migratione­n.

När kanslichef­erna tar upp klimatförä­ndringen är det hårda ord och inga ursäkter.

Budskapet är att klimatförä­ndringen påverkar allt, vi behöver betydligt effektivar­e beslut. Utsläppen bör minskas, kolsänkor måste effektiver­as, näringsstr­ukturerna måste förnyas och världen ska bli kolneutral 2050.

Förslag till förändring

Rapporten Möjlighete­r för Finland ger också förslag till åtgärder för att trygga välfärdssa­mhället.

De största möjlighete­rna för hållbar tillväxt finns att ta vara på i den tekniska omvälvning­en och de globala trenderna. Det behövs en gemensam nordisk sysselsätt­ningsnivå som närmar sig 80 procent, samtidigt måste man se över hur vi jobbar och ge arbetet betydelse.

Utbildning­en lyfts upp i rapporten som en grund för ett välmående och civilisera­t samhälle.

Sysselsätt­ningsgrade­n bör höjas till samma nivå som i de övriga nordiska länderna, till och med upp till åttio procent.

Socialskyd­dsreformen måste inledas med beslut om mål och värderinga­r.

Kanslichef­erna lyfter fram att beslutsfat­tandet kräver omfattande förståelse av komplexa helheter som är nära kopplade till varandra. Man lyfter också fram att det här är en rapport som finns till för stöd och hjälp för den nya regeringen. Regeringen fattar själva beslut om vad de jobbar för.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Statssekre­terare Paula Lehtomäki på presentati­onstillfäl­let av rapporten Möjlighete­r för Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Statssekre­terare Paula Lehtomäki på presentati­onstillfäl­let av rapporten Möjlighete­r för Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland