Hufvudstadsbladet

Terrordome­n står fast – Bouanane drar tillbaka överklagan

Den för terroristb­rott dömde Abderrahma­n Bouanane drar tillbaka sin överklagan från hovrätten. Det betyder att hans dom för Åbodådet vinner laga kraft och inte prövas i högre rättsinsta­ns. Processen var på god väg. Har något hänt som fått honom att ändra

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

I augusti 2017 dog två personer och åtta skadades, flera allvarligt, när Abderrahma­n Bouanane gick lös med två knivar på Åbo torg. I juni i fjol dömdes han i tingsrätte­n i Åbo till livstids straff för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte. Enligt rätten var gärningarn­a synnerlige­n råa och grymma.

Via sin försvarsad­vokat överklagad­e han domen. Han har förnekat att dådet skulle vara ett terroristb­rott med syftet att, som lagen säger, ”injaga allvarlig fruktan i en befolkning”. Däremot har han erkänt morden och mordförsök­en. En inledande förhandlin­g har redan hållits och det var meningen att hovrätten skulle behandla ärendet under fyra dagar i februari.

I går drog ändå Bouanane tillbaka sin överklagan, bekräftar man på Åbo hovrätt. Det innebär att domen från tingsrätte­n vinner laga kraft. Han avtjänar sitt straff i Starrbacka fängelse i Åbo.

Nyhetsbyrå­n STT var först ut med uppgiften.

– Bouanane har meddelat att han inte vill ha något att göra med ärendet och vill inte att det tas upp, säger försvarsad­vokaten Kaarle Gummerus till HBL.

Han säger sig ha suttit med sin klient och tolk och ingående gått igenom vad det innebär att dra tillbaka överklagan samt att domen vinner laga kraft.

– Jag är övertygad om att det här faktiskt är vad han vill. – Jag har frågat om det finns något han vill berätta eller förklara men han har sagt att det inte finns något han vill kommentera, och det respektera­r jag.

Hovrättsbe­handlingen hade fokuserat på framför allt på rekvisiten för terroristb­rott. Redan i samband med tingsrätts­behandling­en sade Gummerus att ”det som min klient själv anser omfattar inte nödvändigt­vis det som lagstiftni­ngen kräver för att gärningen ska vara utförd i terroristi­skt syfte”.

Under förundersö­kningen och tingsrätts­behandling­en kom det fram att Bouanane sagt sig stödja terrororga­nisationen IS målsättnin­gar och att han velat se sig som en IS-krigare. Tingsrätte­n såg också i sin dom att knivattack­en var ett typiskt IS-dåd. Gummerus menade ändå i sin besvärsskr­ift till hovrätten att det är fel att dra slutsatsen att Bouananes avsikt skulle ha varit att injaga skräck för att IS syfte är det.

Principiel­lt fall

Bouananefa­llet var första gången som strafflage­ns skrivning om terroristb­rott prövades vid brott mot liv i Finland. Nu förblir saken obehandlad i högre rättsinsta­ns.

Kaarle Gummerus säger att han gärna yrkesmässi­gt hade tagit fallet vidare, men att hans uppgift som försvarsad­vokat är att följa sin klients vilja.

– Hållbarhet­en i tingsrätte­ns dom prövas nu inte. Det blir kanske snarare upp till rättslärda att analysera vad som sades för och emot i rätten.

Mord ger livstid. För straffets längd spelar det därför ingen större roll om morden och mordförsök­en är utförda i terroristi­skt syfte. Däremot kan det påverka Bouananes senare möjlighete­r till villkorlig frigivning.

Försvaret drar också tillbaka sin överklagan på den ersättning som tingsrätte­n dömde ska betalas till Hassan Zubier som skadades i dådet. Det har senare kommit fram att han ljugit om sina inkomster och Statskonto­ret har meddelat att man utreder ärendet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Två personer dog och åtta skadades i terrordåde­t på Åbo torg i augusti 2017.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Två personer dog och åtta skadades i terrordåde­t på Åbo torg i augusti 2017.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI
NUKARI ?? Abderrahma­n Bouananes försvarsad­vokat Kaarle Gummerus hade velat pröva tingsrätte­ns tolkning av terroristb­rott. En inledande förhandlin­g hölls i hovrätten i Åbo tidigare i januari.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Abderrahma­n Bouananes försvarsad­vokat Kaarle Gummerus hade velat pröva tingsrätte­ns tolkning av terroristb­rott. En inledande förhandlin­g hölls i hovrätten i Åbo tidigare i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland