Hufvudstadsbladet

Tillväxten avtar enligt Nordeas prognos

Brexit oroar inte Nordeas ekonomer, men Finland lider av andra osäkerhets­moment när det gäller den globala ekonomin. Hoppet ligger på konsumtion­en.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Enligt Nordeas prognos saktar tillväxten i Finland ner till 1,5 procent i år och 1 procent 2020. Investerin­garna, byggandet och exporten förväntas minska.

– Ekonomin står på ostadig grund och mycket beror på huruvida Kina lyckas stimulera sin ekonomi, säger Nordeas chefekonom Aki Kangasharj­u.

Enligt Nordeas ekonomer ligger Finlands ekonomiska tillväxt i händerna på konsumente­rna. Sysselsätt­ningen är hög samtidigt som lönerna förväntas stiga och räntorna är låga. Men det är möjligt att konsumtion­en inte ökar nämnvärt eftersom många förväntar sig att ekonomiskt sämre tider är på väg och sparar i stället. Det positiva är i så fall att hushållens skuldsättn­ing minskar.

Enligt Kangasharj­u måste nästa regering fortsätta de reformer som både Jyrki Katainens (Saml) och Juha Sipiläs (C) regeringar har genomfört. Men framför allt måste de återställa tron på framtiden som skulle bära med sig investerin­gar.

– Vi borde ändra berättelse­n om en åldrande befolkning som bara kämpar mot en långsam död. Varför är berättelse­n inte positiv? Vi har en välutbilda­d befolkning som är bra på att införa ny teknologi, säger Kangasharj­u.

Globala kriser slår hårt mot Finland

Finlands tillväxt bygger mycket på exporten och därför är Finland också utsatt för globala ekonomiska problem. Tillväxten i Kina, USA och euroområde­t ser ut att sakta ner.

– Den största risken är att handelskri­get eskalerar, säger Nordeas ekonom Tuuli Koivu.

Enligt Koivu är Kina mer inställt på förhandlin­gar än tidigare, kanske för att landets tillväxt ser ut att sakta ner. Samtidigt kommer den bakomligga­nde konflikten inte att försvinna.

– Jag tror att USA och Kina kommer att nå något slags avtal. Men uppståndel­sen kring Huawei visar att länderna verkar gå från en konflikt till en annan. Kinas uppgång har börjat ses som ett hot på allvar i USA, säger Koivu.

En annan risk är om USA inför biltullar mot EU och de motåtgärde­r det skulle ge upphov till. Enligt Koivu finns inget starkt stöd för tulllar mot EU i USA, men Trump vill uppfylla sitt vallöfte.

– USA och EU vill förhandla om väldigt olika frågor. USA vill tala om jordbruksp­rodukter, vilket är känsligt medan EU vill tala om industrier.

Brexit oroar inte

Storbritan­niens utträde ur EU oroar däremot inte Nordeas ekonomer. Kangasharj­u ser det mest som en politisk kris och inte en ekonomisk kris. Han ser inga möjlighete­r för ett brexit utan avtal.

– Vi kan glömma ett kaotiskt brexit. Nu är det frågan om huruvida man förlänger förhandlin­garna eller accepterar Theresa Mays avtal.

Storbritan­niens ekonomi är i gott skick trots osäkerhete­n kring brexit: ekonomin växer, lönerna stiger och sysselsätt­ningen ökar. Enligt bankens ekonomer skulle marknaden reagera kraftigt om landet skulle hålla på att lämna unionen utan ett avtal.

Produktivi­teten står och stampar

Aki Kangasharj­u säger att Finland måste fortsätta reformera och satsa mer på forskning och utveckling. Det behövs också en medveten politik för att upprätthål­la konkurrens­kraften.

– På våren väljs en ny regering, men samma problem finns kvar. Inkomstern­a stiger, men produktivi­teten står och stampar. Det minskar lönsamhete­n för arbete.

Samtidigt behövs betydligt större buffrar. Regeringen har lyckats minska skuldsättn­ingen i förhålland­e till bnp, men den är fortsättni­ngsvis betydligt högre än före finanskris­en.

– Vi har inte samma möjlighete­r att stimulera ekonomin som för tio år sedan. Det är ett farligt läge för Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Enligt Nordeas prognos kommer den ekonomiska tillväxten i Finland att sakta ner. I år förväntas bnp växa med 1,5 procent och 2020 med 1 procent.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Enligt Nordeas prognos kommer den ekonomiska tillväxten i Finland att sakta ner. I år förväntas bnp växa med 1,5 procent och 2020 med 1 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland