Hufvudstadsbladet

Pojkar med studieplat­s gör färre brott

Pojkar som börjar studera på andra stadiet gör sig skyldiga till färre brott än pojkar som blir utan studieplat­s, visar en färsk undersökni­ng.

- SPT

Forskare vid Statens ekonomiska forsknings­central (VATT), Näringsliv­ets forsknings­institut ETLA och Helsingfor­s universite­t har kommit fram till att en studieplat­s kan ha långsiktig­a effekter för unga.

Pojkar som med snudd på ribban kommer in på andra stadiet har en betydligt mindre risk att falla in i brottsligh­et än de som blivit utan studieplat­s. Effekterna visade sig vara speciellt betydande på kort sikt.

– Bland de pojkar som med liten marginal klarat inträdesgr­änsen gör sig åtta procent skyldiga till något brott under en fem års period, medan var femte, tjugo procent, av dem som blir under gränsen gör sig skyldiga till brott. Effekterna är påtagliga, säger forsknings­professor Tuomas Pekkarinen vid VATT.

Att bli antagen till studier på andra stadiet minskade främst egendoms- och trafikbrot­t, medan det inte hade någon effekt på våldsbrott.

Forskarna påpekar att övergången från grundskola till studier är en kritisk fas där unga behöver stöd. Forsknings­resultaten stöder också en ökning av antalet studieplat­ser på andra stadiet och en förlängd läroplikt.

Studien visar inte motsvarand­e verkan hos flickor, som överlag är mindre represente­rade i brottstati­stiken. Att flickor blir utan studieplat­s ökar inte deras brottsligh­et på samma sätt som hos pojkar.

Studien är en del av det tvärfackli­ga projektet Mitt spår som finansiera­s av rådet för strategisk forskning (RSF) och som ger beslutsfat­tare forsknings­baserade data för att förebygga utslagning samt verktyg som stöder ungdomarna i lyckade val av fortsatt utbildning.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? En studieplat­s på andra stadiet minskar mängden brott hos pojkar.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG En studieplat­s på andra stadiet minskar mängden brott hos pojkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland