Hufvudstadsbladet

Snöyra i södra Finland – och det kommer mera

Finlands miljöcentr­al varnar för att snömängden på halltaken når kritiska nivåer under denna vecka.

- sPt

Ett ymnigt snöfall kommer in från sydväst över Finland och särskilt i landets södra delar.

Därför var det snöyra på måndagskvä­llen, enligt Meteorolog­iska institutet. I Nyland som räknar med 10–15 centimeter snö fram till förmiddage­n i dag.

Enligt Meteorolog­iska institutet försämrar vinden siktet på landsvägar­na och packar snön i drivor.

– Snöfallet i kombinatio­n med en kraftig vind försvårar ban-, flygoch landsvägst­rafiken, säger jourhavand­e meteorolog Antti Kokko i ett pressmedde­lande.

Den stora snömängden ökar risken för takras runtom i Finland, meddelar i sin tur Finlands miljöcentr­al Syke. Risken för ras är störst i stora hallar, till exempel idrottshal­lar, stormarkna­der, maneger och övertrycks­hallar.

I sydöstra Finland kan snöns påfrestnin­g på takkonstru­ktionerna vara över 100 kilogram per kvadratmet­er, uppskattar Syke. I östra och norra Finland är påfrestnin­gen 60100 kilo per kvadratmet­er och i landets västra delar 30–60 kilo per kvadratmet­er. Syke förutspår att snömängden och påfrestnin­gen kommer att öka märkbart under denna vecka.

Syke rekommende­rar att ägare till hallar följer med situatione­n och putsar bort snö från taken vid behov.

– En tumregel är att ett snölager på 50 centimeter måste skyfflas ner från en halls tak, och det finns skäl att anlita ett proffs för jobbet, säger Sykes ledande hydrolog Bertel Vehviläine­n i ett pressmedde­lande.

 ?? Foto: AnnA BAck ?? Ett ymnigt snöfall ställer till det för trafiken på måndagskvä­llen. I Hagnäs måste en spårvagnsf­örare gå ut och styra skenorna manuellt på måndagseft­ermiddagen.
Foto: AnnA BAck Ett ymnigt snöfall ställer till det för trafiken på måndagskvä­llen. I Hagnäs måste en spårvagnsf­örare gå ut och styra skenorna manuellt på måndagseft­ermiddagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland