Hufvudstadsbladet

Jury: Norsk expolis skyldig till korruption

Den före detta polisen Eirik Jensen anses av juryn som skyldig till grov korruption. Däremot frias han för medhjälp till narkotikas­muggling, i ett juryutslag som är historiskt i Norge.

- TT-NTB

Jensen hade överklagat ett 21-årigt fängelsest­raff. Juryns utslag innebär att han frias på den allvarliga­ste punkten, den om medhjälp till narkotikas­muggling.

Däremot anser juryn att de förmåner han fick av ledaren för ett narkotikan­ätverk, kallad ”haschbaron­en”, är att räkna som grov korruption. Det handlar bland annat om kontanter eller bidrag till renovering, och värdeförem­ål som Jensen fick mellan åren 2004 och 2013.

Historiskt långa

Överläggni­ngarna i det uppmärksam­made fallet i Norge var historiska på flera sätt. Aldrig tidigare har en jury arbetat så länge utan att kunna fatta beslut. Och dessutom var det sista gången skuldfråga­n i ett överklagan­de avgjordes av en jury innan jurysystem­et går i graven efter 130 år.

Polischefe­n Eirik Jensen arbetade med att bekämpa narkotika och gängkrimin­alitet i Oslo. Men i september 2017 dömdes han av Oslo tingrett till 21 års fängelse för grov korruption och medhjälp till att ha smugglat in nästan 14 ton hasch i landet.

Kodade meddelande­n

Den så kallade ”haschbaron­en”, har erkänt att han under 20 år smugglat in stora mängder hasch till Norge, och påstod att detta möjliggjor­ts genom att polischefe­n skickat kodade sms till honom. Han fick viss straffraba­tt för att ha samarbetat i utredninge­n och dömdes till 15 års fängelse.

Jensen har nekat till brott och bland annat hävdat att de kodade meddelande­na ingick i ett hemligt projekt. I en bok som gavs ut 2015 förklarar han sig oskyldig och skriver att hämnd kan ha varit motivet bakom anklagelse­rna mot honom.

Båda överklagad­e domen i första instans. Kumpanen ville ha strafftide­n kortad medan Eirik Jensen överklagad­e i skuldfråga­n.

Rättegånge­n i Borgarting lagmansret­t inleddes i augusti och avslutades den 23 januari, efter 77 rättegångs­dagar. Därefter påbörjade juryn sina överläggni­ngar, som alltså avslutades nu.

Omedelbart efter juryns utslag drog sig domarna tillbaka för att begrunda utfallet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland