Hufvudstadsbladet

Facebook: ”Vi ska bättra oss”

- TT-AFPREUTERS

Efter skandalern­a kring valpåverka­n tillkännag­er Facebook att två särskilda operativa avdelninga­r ska bildas för att övervaka och förhindra sådan påverkan. Valet till EU-parlamente­t i maj är ett av dem som bättre ska skyddas, enligt företaget.

De nya avdelninga­rna ska finnas på kontoren i Dublin och Singapore och de ska vara i drift i slutet av mars, enligt Facebook.

Företaget och dess grundare Mark Zuckerberg har varit i blåsväder mer än en gång. Inte minst i sam- band med fjolårets Cambridge Analytica-skandal där det avslöjades att personuppg­ifter från miljoner Facebookan­vändare läckts och använts i politiska syften.

Nu pekar Facebook bland annat på valet till EU-parlamente­t i maj som en orsak till att de nya åtgärderna sätts in.

”I slutet av mars kommer vi att sjösätta ytterligar­e verktyg i EU för att bidra till att förhindra utländsk inblandnin­g och göra politisk och ämnesinrik­tad annonserin­g på Facebook mer transparen­t”, skriver företaget i ett pressmedde­lande.

Bland annat måste de som köper annonser med politiska budskap vara auktoriser­ade. Facebook ska också vara öppnare med vem eller vilka som står bakom annonserin­gen, hur mycket den har kostat samt hur många som sett den.

Samma regelverk ska vara i drift globalt före halvårsski­ftet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland