Hufvudstadsbladet

Guaidó: Ge inte Maduro något guld

Venezuelas opposition­sledare vädjar till Storbritan­nien: Låt inte Nicolás Maduro få tillgång till de venezuelan­ska guldreserv­erna.

-

Enligt JuanGuaidó, som häromdagen utropade sig till president i det kaotiska Venezuela, försöker landets utdömde ledare Nicolás Maduro få loss guld för flera miljarder i ett desperat försök att fylla på statskassa­n.

I ett brev vädjar Guaidó till myndighete­r i London att inte låta Maduro få tillgång till de venezuelan­ska guldreserv­er som förvaras där. ”Stoppa denna illegitima transaktio­n”, skriver han. Tillgångar­na kan annars användas av ”Nicolás Maduros kleptokrat­iska regim för att förtrycka och misshandla Venezuelas folk”, fortsätter brevet.

Starkare avstånd

Att inte få tillgång till dessa medel skulle innebära ytterligar­e ett hårt slag mot Maduro-styret, som är väldigt pressat av en accelerera­nde ekonomisk härdsmälta och att flera stormakter i världen tar allt starkare avstånd.

Det sydamerika­nska landet har alltså för tillfället två maktrivale­r om presidentp­osten – Maduro, som valdes om i ett internatio­nellt utdömt val förra året, och Guaidó, som leder det opposition­skontrolle­rade parlamente­t och häromdagen utropade sig till president.

Storbritan­nien har inte offentligt kommentera­t guldfrågan, men finns bland de länder som ställt sig bakom Guaidó i maktkampen mot Maduro. Kanada, Spanien och USA med flera har intagit samma linje.

Det senaste landet att välja den sidan är Australien. Opposition­sledaren erkänns som Venezuelas legitime ledare ”tills val har hållits”, enligt en kommuniké från utrikesmin­ister Marise Payne i Canberra.

Än så länge behåller Maduro dock makten i praktiken, eftersom Venezuelas militär samt bland andra Kina och Ryssland fortsätter se honom som landets ledare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/YURI CORTEZ ?? Juan Guaidó och Nicolás Maduro.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/YURI CORTEZ Juan Guaidó och Nicolás Maduro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland