Hufvudstadsbladet

Vasa vill slakta Korsholm – en betydande svensk språkdomän

- HENRIK LILLHANNUS Helsingfor­s/Vasa/Korsholm

SFP Under den kryssning som SFP nyligen ordnade uppmanades partifolke­t att ”Byri på svensk”. Bra så. Partiet stöder moraliskt alla individuel­la situations­beslut i butikskass­an som ska bidra till att rädda svenskan i Finland.

Ännu mer glädjande vore att SFP starkt skulle fortsätta att signalera behovet av att bevara och stärka befintliga svenska strukturer. Men till mångas förvåning är SFP i Vasa utan att blinka redo att i linje med tidningen Pohjalaine­ns retorik avskaffa sin starkt svensksprå­kiga granne Korsholm i avsikt att bli tionde största stad, ett mål som kör över alla andra hänsyn. Korsholm har över 19 000 invånare.

Delar av Korsholms SFP har inte kunnat stå emot locktonern­a från SFP-partibröde­r och -systrar i Vasa. Alla känner alla och i det toxiska klimatet frodas både opportunis­m och rädsla. Ändå har allt fler börjat ifrågasätt­a Lasse Gästgivars, hotellchef­en som hanterar sin kommun som vore det frågan om hans egna företag. En hård strid rasar om kommunen Korsholms framtid.

Vasa vill alltså slakta en betydande svensk språkdomän, och förvandla Korsholms befolkning till språklig och demokratis­k minoritet, från dess nuvarande starka majoritets­ställning. Att centerfäst­et Seinäjoki bara behöver inkorporer­a någon liten kommun för att åter passera Vasa som nummer 10 torde vara klart för alla. Hur kommer Vasa-SFP då att låta? Kommer man att erkänna att man offrat den svenska majoritets­kommunen Korsholm i onödan?

Korsholms försvarare anklagas för att sakna politisk blick: ”Om en ny batterifab­rik kommer kan Korsholm bli ett nytt Esbo eller Vanda, språkmässi­gt. Därför ska vi slå ihop Korsholm med Vasa nu.” Det vill säga om det ena så kan det andra. Men många är frågeteckn­en, alltför många för att i det här skedet motivera en likvidatio­n ”för säkerhets skull” av de lokala svenska beslutsmaj­oriteterna.

Det är känneteckn­ande att det ena fusionsarg­umentet efter det andra har fallit under resans gång. I slutändan gäller frågan att Vasa vill ta över Korsholm. Korsholm ska inte få finnas. Korsholm upplevs som ett störande element. Det är nu prestige och makthunger det handlar om, och spelet från fusionsför­espråkarna­s sida är hårt och väldigt fult att se på. Genom att följa Facebookgr­uppen Pro Korsholm kan man ta del av de förtvivlat kämpande tidningsin­sändare som Vasabladet publicerat, det är läsning som stämmer till eftertanke.

Det verkar som om fusionsför­espråkarna helt saknar språklig kompass. Är detta verkligen SFP-politik? Stilen verkar mera Samlings-Center-Sannfinlän­dskt korkad. Att kunna bo och verka i en välmående och starkt svensksprå­kig kommun, med fungerande beslutsstr­ukturer och service för invånare och företag på svenska (och dessutom på finska) är något man i söder i regel bara kan drömma om. Man kan bara kallt konstatera att SFP:s politiska motståndar­e vädrar morgonluft. Hur länge tror man att SFP i Vasa kan fortsätta som ”starkt parti” med ”tunga poster” då partiet lokalt har spelat ut sin roll som fusionsför­lossare, spelat ut Korsholmsk­ortet, gjort det ultimata barnaoffre­t? I förlängnin­gen är det här en fråga som berör hela Svenskfinl­and, och borde beröra hela SFP.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland